Νερό: Ανθεκτικότητα και ποιότητα ζωής στην Αττική

Νερό: Ανθεκτικότητα και ποιότητα ζωής στην Αττική

Τα αποθέματα πόσιμου νερού για την Αττική βρίσκονται στο 40% των ποσοτήτων που είχαμε στη διάθεσή μας τον Ιούλιο του 2022, δηλαδή τρία χρόνια πριν, με τις κλιματολογικές συνθήκες να μην επιτρέπουν καμία αισιοδοξία για την αντιστροφή της τάσης το επόμενο διάστημα. Η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα, μέσω σειράς εκθέσεων, επιβεβαιώνει την κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης και προχωρεί σε δυσοίωνες προβλέψεις.

Στην πλευρά της προσφοράς νερού, οι διαθέσιμες ποσότητες θα βαίνουν μειούμενες και θα είναι χαμηλότερης ποιότητας. Το κοινό συμπέρασμα πολλών και διαφορετικών μελετών είναι ότι η εμφάνιση παρατεταμένης ξηρασίας, κυρίως στις χώρες του Νότου και ειδικότερα στη χώρα μας, θα είναι όλο και συχνότερη στο μέλλον, αλλά και θα διαρκεί μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Όλο και λιγότερο νερό για περισσότερες ανάγκες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες σε αρκετά νησιά μας.

Στην ΕΥΔΑΠ, έχουμε θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης, ώστε στην Αττική να μην συμβεί κάτι αντίστοιχο τους επόμενους δύσκολους μήνες. Ενεργοποίηση Υλίκης, λειτουργία γεωτρήσεων και σταδιακή ανανέωση του δικτύου είναι μερικές από τις ενέργειές μας. Σε συνεργασία με την πολιτεία, μελετάμε λύσεις για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου χωρίς να επιβαρύνουμε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Οι δρομολογημένες παρεμβάσεις δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό. Χωρίς αλλαγές στην κατανάλωση νερού, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σπατάλη, θα οδηγηθούμε σε διαδοχικές κρίσεις. Η Ευρώπη στοχεύει σε συνολική μείωση κατά 10% της κατανάλωσης νερού, και εμείς στην ΕΥΔΑΠ θέλουμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στην Ελλάδα και διεθνώς, συνεργαζόμενοι με τους πολίτες της Αττικής για να δημιουργήσουμε ένα ανθεκτικό μοντέλο κατανάλωσης χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα ζωής μας.

Loading

Play