Ντελίβερι σε καύσωνα – Οι προκλήσεις για τους εργαζόμενους στην πυρωμένη άσφαλτο

Ντελίβερι σε καύσωνα – Οι προκλήσεις για τους εργαζόμενους στην πυρωμένη άσφαλτο

Απαγόρευση ντελίβερι σε υψηλές θερμοκρασίες: οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας τους. Σήμερα, Παρασκευή 26 Ιουνίου, από το μεσημέρι έως τις 17:00, απαγορευόταν κάθε εξωτερική χειρωνακτική εργασία σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ντελίβερι με δίτροχο. Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε χθες μια εγκύκλιο, επισημαίνοντας την ανάγκη για έκτακτα μέτρα προστασίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τη θερμική καταπόνηση. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος έχει δεσμευτικό χαρακτήρα όσον αφορά την υποχρεωτική παύση εργασιών σε υπαίθριες δραστηριότητες. Η υποχρέωση αυτή περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στον δρόμο, σε επτά περιφέρειες που πλήττονται από τον καύσωνα, όπως η Αττική, η Θεσσαλία, ο Κιλκίς, οι Σέρρες, η Βοιωτία, η Αργολίδα, η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία.

Ρητή αναφορά γίνεται στους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες τύπου efood και wolt, οι οποίοι επίσης καλύπτονται από την εγκύκλιο, ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί από αυτούς εργάζονται ως ελεύθεροι συνεργάτες, παρά την υποκρυπτόμενη εξαρτημένη εργασία. Κατά τη διάρκεια της παύσης, οι παραγγελίες συνεχίζονταν, αλλά μόνο για παραλαβές από το κατάστημα (take away) ή για διανομές με κλιματιζόμενα οχήματα, και σε καμία περίπτωση με μηχανάκια, ποδήλατα ή πατίνια. Σε περιπτώσεις παραβίασης της εγκυκλίου, η Επιθεώρηση Εργασίας μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Στην πράξη, ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική. Η Δήμητρα, που εργάζεται σε ένα πολυτελές εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, αναφέρει ότι το ντελίβερι γκουρμέ φαγητού συνεχίστηκε ακόμα και με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς. Οι υπεύθυνοι, παρά την απαγόρευση, συνέχιζαν να δέχονται παραγγελίες. Ο Θοδωρής, που δουλεύει σε δύο καταστήματα, μοιράζεται ότι, αν και ήξερε για την υποχρεωτική παύση, επέλεξε να εργαστεί. Όπως δήλωσε, δεν τον ανάγκασε κανείς, ήταν επιλογή του, παρόλο που ήξερε για τους κινδύνους. Από την άλλη, οι πελάτες φαίνεται να αγνοούν ή να μη νοιάζονται για την απαγόρευση, καθώς βλέπουν τα καταστήματα ανοιχτά στις εφαρμογές και παραγγέλνουν κανονικά.

Η απαγόρευση στη διανομή φαίνεται ότι τηρήθηκε από τις ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά όχι απαραίτητα από τα καταστήματα. Ο Μιχάλης Ρέντζος, πρόεδρος του σωματείου της efood, επισημαίνει ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις συνεχίζουν να εκθέτουν τους εργαζόμενους σε κινδύνους. Δεν γίνεται να πεθάνουμε στους 43 βαθμούς για ένα μεροκάματο, καταλήγει.

Η κατάσταση είναι δραματική, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν σε αφόρητα επίπεδα. Οι εργαζόμενοι ζητούν περισσότερη προστασία και ευαισθητοποίηση για τις επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να εργαστούν.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play