Οι εκπαιδευτικοί υπό πίεση: Επαγγελματική εξουθένωση και αύξηση παραιτήσεων

Οι εκπαιδευτικοί υπό πίεση: Επαγγελματική εξουθένωση και αύξηση παραιτήσεων

Οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα βιώνουν επαγγελματική εξουθένωση και αύξηση παραιτήσεων, εν μέσω δυσκολιών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Το επάγγελμα των εκπαιδευτικών συχνά θεωρείται ότι είναι λιγότερο απαιτητικό, όμως οι πραγματικές συνθήκες δείχνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα. Πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα εκείνοι που εργάζονται σε γραφεία, ίσως σκέφτονται ότι οι εκπαιδευτικοί απολαμβάνουν διακοπές τριών μηνών, αγνοώντας τις αδιάκοπες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Αυτό το επάγγελμα κατατάσσεται διεθνώς στα πιο στρεσογόνα, μαζί με άλλες ανθρωποκεντρικές δουλειές όπως στον τομέα της υγείας. (key001)

Αναφορικά με το ωράριο εργασίας, οι εκπαιδευτικοί εργάζονται κατά μέσο όρο 41,5 ώρες εβδομαδιαίως, το οποίο περιλαμβάνει αμειβόμενες και μη αμειβόμενες ώρες, καθώς και προετοιμασία και διόρθωση εργασιών. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, η συναισθηματική εξάντληση αγγίζει το 56,5% των εκπαιδευτικών, με ποσοστά αποπροσωποποίησης να ξεπερνούν το 53%. Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν αίσθημα αποτυχίας και επαγγελματικής εξουθένωσης, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η ψυχική υγεία τους. (key002)

Αυτή η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά την πανδημία, καθώς οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν αυξημένες απαιτήσεις και έλλειψη υποστήριξης. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι παραίτήσεις εκπαιδευτικών αυξάνονται, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις στην εκπαίδευση. Επίσης, πολλοί εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να εργάζονται σε περισσότερα από ένα σχολεία, χωρίς τη κατάλληλη υποστήριξη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play