Ορμύλια Χαλκιδικής: «Σε 1,8 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η ζημιά στις καλλιέργειες ελιάς λόγω της χθεσινής χαλαζόπτωσης»

Καταστροφικές υπήρξαν οι συνέπειες στις καλλιέργειες της πράσινης ελιάς από το χαλάζι που έπεσε χθες στην Ορμύλια Χαλκιδικής – “Να αποζημιωθούν οι πληγέντες άμεσα” ζητά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, Χρήστος Τσιπέλης.

Ο κ. Χρ. Τσιπέλης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «χτύπησε τα 2/5 της καλλιεργούμενης έκτασης με πράσινη ελιά Χαλκιδικής στην περιοχή, σε σύνολο 30.000 στρεμμάτων, προκαλώντας καταστροφές που φθάνουν στο 95%».

propoli

«Στους 35.000 τόνους που δίνει η περιοχή μας συνολικά, οι 6.000-7.000 τόνοι καταστράφηκαν ολοσχερώς», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «χτυπήθηκαν 60.000 δέντρα και εάν συνυπολογίσει κανείς ότι το κόστος καλλιέργειας ανά δέντρο φθάνει στα 30 ευρώ, τότε μιλάμε για οικονομική ζημιά 1,8 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Τσιπέλης ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας και κάλεσε τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ να επισπεύσουν τις διαδικασίες, ώστε να γίνουν οι εκτιμήσεις και να αποζημιωθούν οι πληγέντες άμεσα.

Παράλληλα, ικανοποιητική εκτιμάται πως θα είναι η φετινή παραγωγή επιτραπέζιας πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής και υπό την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές υπολογίζεται πως θα ανέλθει σε 100.000 με 120.000 τόνους, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

«Έχουμε άλλες 15 με 20 ημέρες μέχρι να ξεκινήσουμε τη συγκομιδή και όλοι …κάνουμε τον σταυρό μας, να μην μας χτυπήσουν άσχημες καιρικές συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι «τα θέματα με την έλλειψη νερού κουτσά- στραβά τα αντιμετωπίζουμε, με τους εργάτες γης, παρά τη δυσκολία της διαδικασίας, και φέτος κάπως θα τα καταφέρουμε», αλλά «αν εκδηλωθούν μεγάλης έντασης δυσμενή καιρικά φαινόμενα, τότε δεν αποκλείω πολλοί συνάδελφοι να “ κλείσουν” τα υπαίθρια μαγαζιά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον νομό».

Υπενθύμισε δε ότι πέρυσι λόγω ακαρπίας οι καλλιεργητές της βρώσιμης πράσινης ελιάς στον νομό έχασαν το 80% της παραγωγής τους, σημειώνοντας ότι «δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη για τη ζημία τους» και «εάν και φέτος μας τα μουσκέψει ο καιρός και δεν δουλέψουμε, τότε το μέλλον του ΠΟΠ αυτού προϊόντος, μοιάζει πραγματικά δυσοίωνο».

Ο κ. Μισαηλίδης ανέφερε ακόμη ότι λόγω της διεθνούς συγκυρίας το κόστος παραγωγής βρώσιμης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής αυξήθηκε στα 800 ευρώ/στρέμμα από 600 ευρώ/στρέμμα μέχρι και πέρυσι και σημείωσε ότι στην περιοχή πάνω από 20.000 παραγωγοί καλλιεργούν 330.000 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής (200.000 επιτραπέζια και 130.000 ελαιοποιήσιμη), ενώ τα δέντρα υπολογίζονται σε περισσότερες από έξι εκατομμύρια ρίζες.

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή υπολογίζεται σε 50 κιλά/δέντρο, ενώ στο νομό Χαλκιδικής λειτουργούν περί τις 100 μεταποιητικές μονάδες, με τη μικρότερη να επεξεργάζεται 500 τόνους ελιάς. Σε μια καλή χρονιά, στη Χαλκιδική, από την οποία προέρχεται το 50%-55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, η μέση παραγωγή διαμορφώνεται σε 120.000 τόνους, ενώ υπήρξαν και χρονιές, που ξεπέρασε ακόμη και τους 150.000 τόνους.

Αναφορικά με την τιμή παραγωγού για το ΠΟΠ προϊόν που εξάγεται σε ποσοστό άνω του 85%, σημείωσε ότι είναι ακόμη νωρίς για να ανακοινωθεί, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «τα τελευταία χρόνια, όταν έχουμε παραγωγή και δεν την χάνουμε λόγω καιρικών συνθηκών, τότε πληρωνόμαστε αρκετά καλά».

Δείτε επίσης: Άνοιξαν οι ουρανοί στη Χαλκιδική – Ποτάμια οι δρόμοι στον Πολύγυρο (vid)

Loading