Παγκόσμια ημέρα ιογενούς ηπατίτιδας: Ας τερματίσουμε την ηπατίτιδα! Ενημερώσου και εξέτασε τον εαυτό σου!

Παγκόσμια ημέρα ιογενούς ηπατίτιδας: Ας τερματίσουμε την ηπατίτιδα! Ενημερώσου και εξέτασε τον εαυτό σου!

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας, μία κρίσιμη υπενθύμιση ότι οι ηπατίτιδες Β και C παραμένουν ένα σιωπηλό αλλά σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα, με στρατηγικές δράσεις, δωρεάν πρόσβαση στις θεραπείες και εμβολιαστικά προγράμματα, η Πολιτεία και ο ΕΟΔΥ συμμετέχουν ενεργά στον παγκόσμιο στόχο για την εξάλειψη της νόσου έως το 2030.

Αν και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ιών ηπατίτιδας (Α έως Ε), οι ηπατίτιδες Β και C είναι οι πιο σοβαρές, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια ηπατίτιδα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου, επιπλοκές που είναι υπεύθυνες για 1,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Ιδιαίτερο γνώρισμα των χρόνιων ηπατιτίδων είναι ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας τους, με αποτέλεσμα πολλά από τα άτομα που έχουν μολυνθεί να μην το γνωρίζουν.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 άνθρωποι είναι χρόνιοι φορείς της ηπατίτιδας Β και 70.000 άτομα της ηπατίτιδας C. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Η ηπατίτιδα C σήμερα είναι ιάσιμη, καθώς τα νέα φάρμακα οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και την ίαση της λοίμωξης.

Στη χώρα μας, όλοι οι ασθενείς έχουν δωρεάν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα. Μέχρι σήμερα, περίπου 16.850 άτομα έχουν λάβει αγωγή και έχουν θεραπευτεί. Στρατηγικός στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας Β και C μέχρι το έτος 2030.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ιογενούς Ηπατίτιδας, ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μέσω των Κινητών Ομάδων Υγείας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι δράσεις ξεκίνησαν και συνεχίζονται σε πολλές πόλεις της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό και παρέχεται η δυνατότητα στο κοινό να ενημερωθεί από εξειδικευμένο προσωπικό για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη διαχείριση της ιογενούς ηπατίτιδας.

Το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Πρόληψης Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία στα τηλέφωνα 210 5212178 και 210 5212183.

Loading

Play