Πάτρα: Καινοτόμες δράσεις για μια έξυπνη πόλη με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής

Πάτρα: Καινοτόμες δράσεις για μια έξυπνη πόλη με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής

Η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας παρέχει τη δυνατότητα στον Δήμο Πατρέων να αναπτύξει μία σειρά από υποδομές και υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών. Αυτές οι λύσεις, αν και ονομάζονται «έξυπνη πόλη», στοχεύουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής της διεύθυνσης προγραμματισμού, οργάνωσης και πληροφορικής του Δήμου Πατρέων, Πέτρος Γανός, επισήμανε ότι το στρατηγικό πλάνο «έξυπνης πόλης» αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ψηφιακής πόλης με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω καινοτόμων παρεμβάσεων.

Η χρηματοδότηση των έργων προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, με το ποσό που αφορά την Πάτρα να φθάνει περίπου τα έξι εκατομμύρια ευρώ. Το στρατηγικό πλάνο περιλαμβάνει 14 υποέργα που αφορούν διάφορους τομείς, όπως η κινητικότητα, η ενέργεια, η πολιτική προστασία και η ποιότητα των θαλασσίων υδάτων.

Για την κινητικότητα στην πόλη, ο Πέτρος Γανός ανέφερε ότι θα τοποθετηθούν 700 αισθητήρες στο οδόστρωμα για την ενημέρωση των οδηγών σχετικά με τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης. Αυτή η υποδομή θα συμπληρωθεί από 840 αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί πρόσφατα με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Σημαντικά έργα, όπως η εγκατάσταση εξοπλισμού για την καταγραφή της κυκλοφοριακής κίνησης και η λειτουργία έξυπνων διαβάσεων πεζών, είναι σε εξέλιξη. Επίσης, θα επεκταθεί το δίκτυο των «έξυπνων» στάσεων για την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις ώρες άφιξης των αστικών λεωφορείων.

Στον τομέα της ενέργειας, πρόκειται να τοποθετηθεί σύστημα αυτοματισμού στον οδοφωτισμό, καθώς και 242 ελεγκτές φωτιστικών σωμάτων. Αυτοί οι αυτοματισμοί θα εγκατασταθούν σε 45 σχολεία για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η εφαρμογή «έξυπνων λύσεων» επεκτείνεται και στα θέματα περιβάλλοντος, με μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα και του θαλασσινού ύδατος σε διάφορα σημεία της Πάτρας.

Σχετικά με τους υδάτινους πόρους, προγραμματίζεται η εγκατάσταση 1.800 ψηφιακών υδρομέτρων, που θα επιτρέπουν την απομακρυσμένη καταγραφή της κατανάλωσης και της ύπαρξης διαρροών.

Στο πλαίσιο των «έξυπνων δράσεων», θα δημιουργηθεί ένας έξυπνος οδηγός πόλης με web και mobile εφαρμογή, παρέχοντας πληροφορίες στους επισκέπτες.

Οι διαδικασίες για τις δημόσιες συμβάσεις θα επεκταθούν με τη δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας των έργων από τους πολίτες, που θα ενημερώνονται για τις δημόσιες συμβάσεις μέσω γεωχωρικής πληροφορίας.

Ο Πέτρος Γανός καταλήγει ότι η πραγματοποίηση αυτών των «έξυπνων» υποδομών και υπηρεσιών στην Πάτρα είναι προ των πυλών και η αξιολόγηση από τους πολίτες θα είναι η μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας.

Loading

Play