Ζαχαράκη: «Καμία υπαναχώρηση από το νόμο για την αξιολόγηση»
Το Υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, παρά τις έντονες αντιδράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, 2.500 εκπαιδευτικοί που αρνήθηκαν ή παρεμπόδισαν τη διαδικασία αξιολόγησης καλούνται σε πειθαρχικό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή».
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, στη συνάντησή της με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), τόνισε ότι η αξιολόγηση αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και του υπουργείου. Υπογράμμισε ότι δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά στόχο τη βελτίωση και ενδυνάμωση του δημόσιου σχολείου. «Δεν θα υπάρξει καμία υπαναχώρηση από το νόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μητσοτάκης: «Όποιος αρνείται να αξιολογηθεί, δεν έχει θέση στο δημόσιο σχολείο»
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Υπουργείο Παιδείας, υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση είναι αδιαπραγμάτευτη. «Αν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι προβλέπεται για τις διαδικασίες αξιολόγησης
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εξετάζει μόνο επιμέρους βελτιώσεις που αφορούν το γραφειοκρατικό σκέλος της διαδικασίας, με βάση εισηγήσεις από στελέχη εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια της τρίωρης συζήτησης με τη ΔΟΕ, η υπουργός επανέλαβε ότι η αξιολόγηση στοχεύει στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και όχι στην τιμωρία των εκπαιδευτικών.
Η απόφαση του Υπουργείου να παραπέμψει στο πειθαρχικό τους εκπαιδευτικούς που αρνήθηκαν τη διαδικασία αξιολόγησης έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ οι συνδικαλιστικοί φορείς συνεχίζουν να ζητούν αναθεώρηση των διαδικασιών.