Απαγωγές μωρών από πιθήκους στο Παναμά προκαλούν ανησυχία στους βιολόγους για την κοινωνική τους συμπεριφορά. Μια ομάδα πιθήκων σε ένα απομονωμένο νησί του Παναμά έχει αναστατώσει τη βιολογική κοινότητα, καθώς έχουν παρατηρηθεί να απαγάγουν νεογέννητα άλλων ειδών. Οι πρώτες ενδείξεις εμφανίστηκαν το 2022, όταν η συμπεριφορική βιολόγος Ζόι Γκόλντσμπορο ανακάλυψε ότι ένας καπουτσίνος του Παναμά (Cebus imitator) κουβαλούσε στην πλάτη του ένα μωρό μανδυοφόρου αλουάττας (Alouatta palliata). Ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκε τέτοια συμπεριφορά κατά τη διάρκεια πενταετούς αποστολής στο νησί Χικαρόν, περίπου 55 χιλιόμετρα από τις ακτές του Παναμά.
Η Γκόλντσμπορο, διδακτορική φοιτήτρια στο Ινστιτούτο Ζωικής Συμπεριφοράς Max Planck, προχώρησε σε αναδρομική ανάλυση χιλιάδων φωτογραφιών και βίντεο που είχαν συλλεχθεί και εντόπισε άλλες τέσσερις περιπτώσεις όπου ο ίδιος καπουτσίνος, ο οποίος ονομάστηκε Τζόκερ, απήγαγε ξένα μωρά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε μια περίοδο 15 μηνών, τέσσερα νεαρά αρσενικά παρατηρήθηκαν να απάγουν συνολικά επτά αλουάτα, τα οποία παρέμειναν μαζί τους για περίπου εννέα ημέρες πριν εξαφανιστούν.
Η Γκόλντσμπορο αρχικά θεώρησε ότι επρόκειτο για υιοθεσία, δεδομένου ότι υπάρχουν προηγούμενα παραδείγματα πιθήκων που έχουν υιοθετήσει μικρά άλλων ειδών. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα αρσενικά αναλαμβάνουν την ευθύνη της μεταφοράς των μωρών ανατρέπει την προγενέστερη αντίληψη. Οι εικόνες που συγκέντρωσαν οι ερευνητές δείχνουν τους απαγωγείς να συνεχίζουν την καθημερινότητά τους, ενώ τα κλεμμένα μωρά κρέμονται ανήμπορα από τη ράχη τους.
Η κατάσταση είναι ακόμα πιο ανησυχητική καθώς οι ερευνητές εντόπισαν τέσσερα νεκρά από τα κλεμμένα μωρά, υποδεικνύοντας ότι όλα τους πιθανότατα πέθαναν από ασιτία. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της αποστολής Μπρένταν Μπάρετ, «Το χρονικό της υπόθεσης αποκαλύπτει μια συναρπαστική ιστορία για ένα άτομο που ξεκίνησε μια τυχαία συμπεριφορά, την οποία γρήγορα μιμήθηκαν άλλα νεαρά αρσενικά».
Η μελέτη των ερευνητών στην επιθεώρηση Current Biology αναδεικνύει την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση κοινωνικής παράδοσης όπου τα ζώα επανειλημμένα απάγουν και μεταφέρουν βρέφη άλλων ειδών χωρίς σαφές όφελος. Η ομάδα προτείνει ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται στην πλήξη, που ενδέχεται να επηρεάζει περισσότερο τα νεαρά άτομα που ζουν σε απομονωμένα νησιά. «Αυτή η νέα παράδοση μας δείχνει ότι η ανάγκη δεν είναι πάντα η μητέρα της καινοτομίας», τονίζει ο Μπάρετ, προσθέτοντας ότι η κοινωνική μάθηση μπορεί να οδηγεί σε καινοτόμες συμπεριφορές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr