Σημαντικές αποκαλύψεις για την προγραμματική σύμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης που σχετίζεται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Νέα σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και την απάντηση του υφυπουργού Ιωάννη Μπούγα στη Βουλή, σχετικά με την αμφιλεγόμενη προγραμματική σύμβαση για την πιλοτική χρήση τεχνητής νοημοσύνης στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες. Ο επωφελούμενος της σύμβασης είναι στενός συγγενής ανώτατου στελέχους του υπουργείου, προκαλώντας ανησυχίες για τη διαφάνεια της διαδικασίας, η οποία είχε προηγουμένως αποκαλυφθεί με βάση 19 δεδομένα από το in. Σημαντικό είναι ότι η υλοποίηση του έργου ανατέθηκε στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου συμμετέχει επίσης ο συγγενής του στελέχους.
Η σύμβαση, αξίας 800.000 ευρώ, υπεγράφη το 2023, τη στιγμή που οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες πάσχουν από σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, με επιπτώσεις όπως η καθυστέρηση σε σημαντικές εξετάσεις. Παρά τις σοβαρές καταγγελίες, ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης δεν είχε απαντήσει μέχρι πρόσφατα, με αποτέλεσμα οι καταγγελίες να προκαλέσουν αντιδράσεις και έρευνες από το Ταμείο Ανάκαμψης και ενδεχομένως από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η επιλογή του συγγενή για την υλοποίηση της σύμβασης φέρεται να έγινε μέσω ανοικτής διαδικασίας από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, αν και υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την πραγματική διαφάνεια της διαδικασίας επιλογής. Ερωτήματα παραμένουν και για το αν ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου σχετικά με τη συγγενική σχέση και εάν τηρήθηκαν οι κανονισμοί περί σύγκρουσης συμφερόντων, όπως απαιτεί ο νόμος 4412/2016.
Επιπλέον, η τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, αναφέρθηκε στη ηθική διάσταση της επιλογής, διερωτώμενη αν η ανάθεση του έργου χωρίς διαγωνιστική διαδικασία ήταν πράγματι ορθολογική και διαφανής.
Πηγή περιεχομένου: in.gr