Το ΤΒΜ «Νίκη» έχει ήδη κατασκευάσει περίπου 1500 μέτρα σήραγγας, ξεκινώντας την πορεία του από το Φρέαρ ΤΒΜ Άλσος Βεΐκου και βρίσκεται στη μέση της διαδρομής μεταξύ των σταθμών Γαλάτσι και Ελικώνος. Μετά τον σταθμό Ελικώνος και αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, αναμένεται να συνεχίσει προς τον Σταθμό Κυψέλη.
Η πορεία του προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026, βγαίνοντας από το ειδικό φρέαρ Ευαγγελισμός, που υπάρχει στην περιοχή του σταθμού Ευαγγελισμός. Το δεύτερο ΤΒΜ «Αθηνά», το οποίο ξεκίνησε την διαδρομή του από το Φρέαρ ΤΒΜ Κατεχάκη, αναμένεται να φτάσει στους σταθμούς Ιλίσια και Πανεπιστημιούπολη εντός του καλοκαιριού, έχοντας κατασκευάσει περίπου 3200 μέτρα σήραγγας.
Γενικότερα, η πορεία αυτού του ΤΒΜ θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 ή τις αρχές του 2026, επίσης βγαίνοντας από το ειδικό φρέαρ Ευαγγελισμός. Για οικονομία χρόνου, οι μετροπόντικες διέρχονται από τους μελλοντικούς σταθμούς πριν αυτοί διανοιχθούν, κάτι που εφαρμόζεται και για τους επόμενους.
Στον σταθμό Πανεπιστημιούπολη πραγματοποιούνται αρχαιολογικές έρευνες, ενώ στον σταθμό Γουδή ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές και εντοπίστηκε ένας κεντρικός αγωγός της ΕΥΔΑΠ. Στον σταθμό Ευαγγελισμού, υπάρχει προσφυγή για το πάρκο Ριζάρη, την οποία υποστηρίζει και ο Δήμος Αθηναίων.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εκτός από απρόβλεπτες κατασκευαστικές δυσκολίες, η ολοκλήρωση των έργων βάσει της συμβατικής υποχρέωσης προσδιορίζεται στα τέλη του 2029.
Η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας προς Ίλιον, μήκους περίπου 4 χλμ, βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη, περιλαμβάνοντας 3 σταθμούς (Παλατιανή, Ίλιον και Αγ. Νικόλαος). Σχεδιάζεται η αναβάθμιση των Η/Μ συστημάτων των γραμμών 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας. Ο διαγωνισμός προχωρά με τα πρώτα στάδια και αναμένεται η έναρξη κατασκευής το 2027.
Η Νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, ωστόσο, δεν θα περιοριστεί στο Τμήμα Α’ «Άλσος Βεΐκου-Γουδή», καθώς προβλέπεται η επέκτασή της και σε άλλες περιοχές. Το επόμενο έργο προτεραιότητας αφορά στην κατασκευή του τμήματος «Γουδή-Λυκόβρυση», που θα περιλαμβάνει σημαντικούς σταθμούς και θα εξυπηρετεί τον εμπορικό πόλο της περιοχής.
Ο σχεδιασμός των επεκτάσεων του Μετρό είναι σημαντικός για τη βελτίωση της συγκοινωνιακής υποδομής της Αττικής, με προοπτικές σύνδεσης νέων περιοχών και βελτίωσης της καθημερινής μετακίνησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ