Προσωπικός γιατρός: Τι συμβαίνει εάν δεν γίνει εγγραφή – Τι ισχύει με τους παιδιάτρους
unsplash

Προσωπικός γιατρός: Τι συμβαίνει εάν δεν γίνει εγγραφή – Τι ισχύει με τους παιδιάτρους

Όσοι πολίτες δεν έχουν ακόμη εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό έχουν στη διάθεσή τους μόνο λίγες ημέρες, καθώς από την 1η Ιουνίου η εγγραφή θα γίνεται αυτόματα, με βάση τη διεύθυνση κατοικίας που είναι καταχωρημένη στο μητρώο του ΑΜΚΑ.

Μέχρι στιγμής, έχουν ήδη εγγραφεί περίπου 5,1 εκατομμύρια άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 58% του πληθυσμού. Το τελευταίο τρίμηνο, το δίκτυο των προσωπικών γιατρών ενισχύθηκε με σχεδόν 2.000 νέες προσθήκες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των διαθέσιμων επαγγελματιών στους 5.496. Όπως επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκαν και περίπου 250 παιδίατροι.

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο όριο αριθμού ασθενών που μπορεί να έχει εγγεγραμμένους κάθε προσωπικός γιατρός είναι οι 2.000 πολίτες, ενώ για τους παιδιάτρους το αντίστοιχο όριο φτάνει τα 1.500 παιδιά.

Η πρόσβαση στον προσωπικό γιατρό είναι χωρίς κόστος για τον πολίτη, εκτός από την περίπτωση που επιλεγεί ιδιώτης γιατρός εκτός συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ· τότε, η αμοιβή του καλύπτεται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο.

Η διαδικασία

Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό γίνεται σε επίπεδο δήμου ή όμορων δήμων ή Περιφερειακής Ενότητας. Μπορούμε να επιλέξουμε τον προσωπικό μας γιατρό από το σύνολο των εγγεγραμμένων στους καταλόγους, που δημιουργούνται και επικαιροποιούνται το δήμο μας, ή διαφορετικά να δηλώσουμε ως προσωπικό μας γιατρό κάποιον ιδιώτη που επιθυμούμε.

Υπενθυμίζεται πως έχουμε δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό γιατρό. Κατόπιν υποβολής σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος, μετεγγραφή σε άλλον προσωπικό γιατρό μπορεί να εγκρίνεται έως και δύο φορές ανά έτος. Η εγγραφή και η μετεγγραφή πραγματοποιούνται:

α) από τον ίδιο τον δικαιούχο, τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,

β) μέσω του γιατρού που πρόκειται να δηλωθεί ως προσωπικός γιατρός, ο οποίος διαθέτει πρόσβαση στο σύστημα,

γ) μέσω υγειονομικής μονάδας ή όποιας άλλης δημόσιας δομής Π.Φ.Υ. επιλέξουμε,

δ) μέσω ιδιωτικών φαρμακείων.

Πώς θα μπορεί να γίνεται παραπομπή σε νοσοκομεία

Η παραπομπή σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης γίνεται από τον προσωπικό γιατρό, αφού πληροφορήσει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη και υποχρεωτική ενημέρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.). Δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι λοιποί γιατροί για τα θέματα της ειδικότητάς τους, μετά από ενημέρωση του προσωπικού ιατρού και του Α.Η.Φ.Υ.. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως το σύστημα παραπομπών από τον προσωπικό γιατρό δεν ισχύει για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Θα βαθμολογούμε τους γιατρούς

Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο Υγείας, θα υπάρχει ενιαίο σύστημα αξιολόγησης των προσωπικών γιατρών με συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους και αφορούν. Η αξιολόγηση των προσωπικών γιατρών θα γίνεται σε ετήσια βάση και θα μπορούν να επιβληθούν και κυρώσεις.

Ο προσωπικός γιατρός εξυπηρετεί σε δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε ιδιωτικά ιατρεία ή και στο σπίτι. Οι βασικές υπηρεσίες περιλαμβάνουν:

α) Διαχείριση κοινών χρόνιων παθήσεων και προβλημάτων υγείας, παρακολούθηση παραγόντων κινδύνου, παροχή φροντίδας και αποκατάστασης. Επίσης, συντονίζει – όταν χρειάζεται – με ειδικούς ιατρούς ή νοσοκομεία.

β) Υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης: εμβολιασμοί, προληπτικοί και προσυμπτωματικοί έλεγχοι, καθώς και άλλες δράσεις πρόληψης.

γ) Υποστήριξη και καθοδήγηση των ασθενών.

δ) Παραπομπές σε άλλους γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα ή νοσοκομεία για εξετάσεις και θεραπείες.

ε) Συνεχής ενημέρωση του προσωπικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας κάθε πολίτη.

Loading

Play