«Όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή, τόσο περισσότερο θα υφιστάμεθα τις συνέπειές της», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, ΥΠΕΝ, στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου. «Εκπονούμε τα Τοπικά και Περιφερειακά Πολεοδομικά Σχέδια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η πρόβλεψη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε, τονίζοντας την ανάγκη για ολιστική αναδιάρθρωση του χώρου. Απαιτείται ένας περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμηση με ταυτόχρονο σχεδιασμό για ανθεκτικές πόλεις απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπονάνος, αναφέρθηκε στις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων και τις ευθύνες της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών, τονίζοντας την ανάγκη απάντησης στα νέα δεδομένα και εξασφάλισης πόρων προς τις Περιφέρειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστα Υφαντή, η κλιματική κρίση είναι πλέον ζήτημα εθνικής ασφάλειας, με τις ταχείες αλλαγές να μην μας επιτρέπουν τον χρόνο για προσαρμογή.
Η λέκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ζέφη Δημαδάμα, σημείωσε ότι η κλιματική κρίση έχει φύλο και επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, επισημαίνοντας ότι η Μεσόγειος είναι περιοχή που θα πληγεί σφοδρά.
Στην παρέμβασή της, η Αίνλη Δάφνη, Δικηγόρος και Διδάσκουσα Πληροφορικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τόνισε την καθημερινή παρουσία της κλιματικής κρίσης στην καθημερινότητά μας.
Η Αγγέλικα Τζέμου, μέλος του ΔΣ της Bayer Greece, αναφέρθηκε στις πολυδιάστατες συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Συντονίστρια του πάνελ ήταν η Έφη Μπαρμπάτση, από το Alpha TV, και χορηγός επικοινωνίας ήταν το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο https://rgc.gr/gr.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ