Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στην Ελλάδα μέσω ελληνογερμανικών συνεργασιών και στρατηγικών. Οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο με τίτλο «Σχεδιασμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με επίκεντρο την αγορά εργασίας», το οποίο έλαβε χώρα στην Εθνική Πινακοθήκη την Πέμπτη 8 Μαΐου, ανέπτυξαν τον οδικό χάρτη για την ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) στην Ελλάδα μέσω νέων συνεργασιών με τη Γερμανία.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, προανήγγειλε την υπογραφή νέας Κοινής Δήλωσης Προθέσεων για δράσεις που στοχεύουν στην ελληνογερμανική συνεργασία στην ΕΕΚ, επισημαίνοντας την πρόταση για δημιουργία Διμερούς Δικτύου Εμπειρογνωμόνων και την ανάπτυξη Κοινών Προγραμμάτων Κατάρτισης στο επίπεδο 5 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Από την πλευρά του, ο κ. Hans Gerhard Reh, από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, επισήμανε ότι παρά τις προκλήσεις της πανδημίας, το ενδιαφέρον για διμερή συνεργασία στην ΕΕΚ παραμένει ενεργό, αναφέροντας τις σημαντικές αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογία και οι γεωπολιτικές συνθήκες.
Η κ. Silke Steinberg, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ερευνητικού Ινστιτούτου FIAP, παρουσίασε τα αποτελέσματα της συνεργασίας των δύο χωρών και έκανε συστάσεις για περαιτέρω δράσεις, τονίζοντας την ανάγκη να προσαρμοστεί η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στις ανάγκες της κοινωνίας.
Στο πλαίσιο του πρώτου πάνελ, αναφέρθηκαν ζητήματα σχετικά με την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην κατάρτιση και την ανάγκη για τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Ο κ. Πάρης Λιντζέρης, Διευθυντής του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, επεσήμανε τις δομικές αδυναμίες που αντιμετωπίζουν τα Συμβούλια Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας.
Ο κ. Ιωάννης Χατζής, Διευθυντής ΣΑΕΚ Μεσολογγίου, τόνισε τη σπουδαιότητα της διασύνδεσης όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και την ανάγκη για καθορισμό των αρμοδιοτήτων και εξασφάλιση επικοινωνίας για την ενημέρωση όλων των μελών.
Η κ. Ειρήνη Ανδριοπούλου, Επικεφαλής της Μονάδας Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, επισήμανε την ανάγκη για διάγνωση των σύγχρονων τάσεων στην απασχόληση ώστε να διασφαλιστεί η σύνδεση των δεξιοτήτων με τις θέσεις εργασίας.
Στο τέλος της εκδήλωσης, οι εκπρόσωποι του έργου Future4VET ανέφεραν ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ενισχύει και τα δύο συστήματα ΕΕΚ, ενώ τονίστηκε η σημασία της ισότιμης συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr