Σεισμός στην Κάσο: Συσχετισμοί με γεωλογικά φαινόμενα και οι απόψεις των σεισμολόγων

Σεισμός στην Κάσο: Συσχετισμοί με γεωλογικά φαινόμενα και οι απόψεις των σεισμολόγων

Αναλυτική ενημέρωση για τον σεισμό στην Κάσο και τις επιστημονικές εκτιμήσεις σχετικά με τις γεωλογικές του συνέπειες. Καθησυχαστικοί είναι οι σεισμολόγοι αναφορικά με τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις 01:51 στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κάσου και Καρπάθου. Η απομακρυσμένη θέση του σεισμού από κατοικημένες περιοχές, καθώς και το μεγάλο εστιακό βάθος του (64,4 χιλιόμετρα), διασφάλισαν την απουσία επιπτώσεων. Ωστόσο, τονίζουν ότι οι σεισμοτεκτονικές συνέπειες θα μπορούσαν να είναι σημαντικές σε βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Σύμφωνα με ανάρτηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου, ο σεισμός με μέγεθος 6,1 μετά τα μεσάνυχτα κατέληξε την «σεισμική άπνοια» που παρατηρείτο από τις 12 Οκτωβρίου 2021 στην ίδια περιοχή. Η μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές και το σημαντικό εστιακό βάθος συντέλεσαν ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις.

Προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν μόνο από επιφανειακούς σεισμούς, καθώς οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους, όπως ο χθεσινός, δεν προκαλούν καταστροφές. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, ανέφερε ότι οι σεισμοί αυτού του τύπου σχετίζονται με το φαινόμενο της υποβύθισης της αφρικανικής πλάκας κάτω από την πλάκα του Αιγαίου.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο σεισμός συνδέεται με γεγονότα στο ηφαιστειακό τόξο ή στην Κωνσταντινούπολη. Το ελληνικό τόξο έχει τη δική του σεισμικότητα, και οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους δεν θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play