Στον απόηχο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών της περασμένης εβδομάδας και προ των πυλών ενός νέου κύματος, οι επιστήμονες προειδοποιούν για την ολοένα και συχνότερη και πρώιμη άφιξη των καυσώνων. Η θερμική επιβάρυνση που υφίστανται οι ανθρώπινοι οργανισμοί, και ειδικότερα οι ευπαθείς ομάδες, ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους για την υγεία τους. Μάλιστα, όπως κατέδειξε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου και το London School of Hygiene and Tropical Medicine, περίπου 2.300 άνθρωποι ενδέχεται να πέθαναν από αίτια που συνδέονται με τη ζέστη σε 12 πόλεις της Ευρώπης, από τις 23 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου.
Στην Ελλάδα, ο Ιούνιος του 2025 χαρακτηρίστηκε ως ο δεύτερος θερμότερος των τελευταίων 16 ετών σχεδόν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr. Όπως εξηγεί ο διευθυντής Ερευνών του ΙΕΠΒΑ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ Κώστας Λαγουβάρδος, ο Ιούνιος ήταν ένας μήνας πιο θερμός από τα κανονικά, σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας. «Κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, ήταν πάνω από δύο βαθμούς θετική απόκλιση. Μόνο οι Κυκλάδες και η Κρήτη ήταν στον ένα βαθμό περίπου». Παρ’ όλα αυτά, ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος πιο θερμός που είχαμε στη χώρα μας, με πρώτο τον περσινό, ο οποίος κατέχει ρεκόρ θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, μία αρχική παρατήρηση είναι ότι τα τελευταία χρόνια συσσωρεύονται μεγάλες διάρκειας καύσωνες στη χώρα μας. «Αυτό συμβαίνει τα τελευταία 4 με 5 χρόνια, και πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν αυτή είναι μία συστηματική τάση ή όχι». Πρέπει να μην κάνουμε το λάθος να θεωρούμε ότι επειδή μια περίοδος είναι ζεστή, δεν υπάρχει πρόβλημα για την υγεία μας, επισημαίνει.
Η επικεφαλής για την Αντιμετώπιση της Αστικής Υπερθέρμανσης στα Ηνωμένα Έθνη, Ελένη Μυριβήλη, αναφέρει ότι οι πιο συχνές και εκτεταμένες περιόδους ακραίας θερμοκρασίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κανονικότητα. «Πρέπει να απαιτούμε πολιτικές που θα κάνουν τη ζωή μας πιο βιώσιμη», προσθέτει. Με την κλιματική αλλαγή, οι θερμοκρασίες συνεχώς αυξάνονται, και η υγεία μας πρέπει να προστατευτεί από τις πολιτικές που θα υιοθετηθούν, σημειώνει.
Σύμφωνα με έρευνα, 1.500 θάνατοι από τους 2.300 που εκτιμάται ότι συνέβησαν λόγω καύσωνα, δεν θα είχαν συμβεί αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή, η οποία ενίσχυσε την ένταση του φαινομένου. «Το ζήτημα με τον καύσωνα είναι ότι οι άμεσες επιπτώσεις του δεν είναι πάντα καταγεγραμμένες», τονίζει η κ. Μυριβήλη.
Η θερμική καταπόνηση του ανθρώπινου οργανισμού από την συχνή έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες είναι επίσης ανησυχητική. Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Χρήστος Γιάνναρος τονίζει ότι οι πρώιμοι καύσωνες συνδέονται με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας. «Το ιδανικό είναι η θερμοκρασία να αυξάνεται σταδιακά, όμως οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν σοκ στον οργανισμό».
Η κ. Μυριβήλη τονίζει την ανάγκη προσαρμογής των κτιρίων στις νέες θερμικές συνθήκες και την καταγραφή εργατικών ατυχημάτων που σχετίζονται με τη ζέστη. «Χρειαζόμαστε εργασιακούς και πολεοδομικούς νόμους για να προσαρμοστούμε στην άνοδο της θερμοκρασίας», καταλήγει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ