Τη σημασία της καλλιέργειας γνώσεων και δεξιοτήτων από τα πρώτα στάδια της μάθησης, σε συνδυασμό με την τεχνολογική αναβάθμιση των σχολείων και την ειδική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, στο συνέδριο του Economist.
«Έχει τεθεί σοβαρή προτεραιότητα από πλευράς υπουργείου Παιδείας στο πώς θα μπορέσουν τα παιδιά να αποκτήσουν δεξιότητες και ειδικές δυνατότητες που να τα οδηγούν να λύνουν προβλήματα και να απαντούν ερωτήματα», ανέφερε η κυρία Ζαχαράκη, η οποία τόνισε ότι ο βασικός στόχος είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα μαθαίνει στα παιδιά πώς να μαθαίνουν. «Κάνουμε σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.
Η υπουργός αναφέρθηκε στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, τα οποία από το 2019 έχουν ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στα οποία τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να κάνουν μαθήματα ρομποτικής, συνεργατικότητας, επιχειρηματικότητας, οδικής ασφάλειας και ενσυναίσθησης. «Αυτά είναι θέματα για την καθημερινότητά τους».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυρία Ζαχαράκη υπογράμμισε τη σημασία των πρότζεκτ νεανικής επιχειρηματικότητας, τα οποία «δίνουν και καλλιεργούν γνώσεις στα παιδιά, ώστε να μπορέσουν αργότερα να κάνουν το δικό τους εγχείρημα». Όσον αφορά την υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, σημείωσε ότι αποτελεί βασικό στόχο «να συγκρατούμε τους επιστήμονες στην Ελλάδα» και ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.
Επιπλέον, η υπουργός χαρακτήρισε «καίριο» τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό σε κρίσιμες ηλικίες, όπως είναι οι μαθητές της Γ’ γυμνασίου, καθώς γίνονται γνώστες όλων των επιλογών επαγγελματικής σταδιοδρομίας, όπως είναι και η επαγγελματική εκπαίδευση και η σύνδεσή της με την έρευνα.
Στο πάνελ συμμετείχαν και δύο νέοι επιχειρηματίες, οι οποίοι ασχολούνται με τον τομέα της γεωργίας. Οι Γιάννης Θυμιανίδης και Νεφέλη Ζήκου, φοιτητές και συνιδρυτές του GreenWave, μίλησαν για τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν για την ανάπτυξη του συστήματός τους. «Οι ντομάτες μιλάνε και συχνά κλαίνε, το ερώτημα είναι ποιος τις ακούει;», είπε ο Θυμιανίδης, τονίζοντας ότι στόχος του GreenWave είναι «να γίνει ο μεταφραστής των αναγκών των φυτών».
Από την πλευρά της, η Νεφέλη Ζήκου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική πραγματικότητα στον αγροτικό τομέα, όπως η έλλειψη επιμόρφωσης και υποδομών. Η κυρία Ζήκου ανέφερε ότι «υπάρχει μία δυσπιστία της αγροτικής κοινότητας απέναντι σε μία τεχνολογία που εμπεριέχει μηχανική μάθηση».
Αναφερόμενη στην έρευνα, δήλωσε ότι «θα θέλαμε κάποτε να μπορούμε να ασχοληθούμε με την έρευνα, χωρίς το βάρος του κέρδους». Στόχος είναι η δημιουργία ενός συνεργατικού μοντέλου έρευνας με βάση τις αρχές της ανοικτής επιστήμης.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι COMMUNICATION SUPPORTER του συνεδρίου.
Φωτογραφίες από το συνέδριο:
https://www.amna.gr/video-services/544358/Corporate%20Videos (YouTube)
https://www.youtube.com/user/AMNAwebTV (YouTube)
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ