Συνταγματικός ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος σύμφωνα με τον ΣτΕ

Συνταγματικός ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος σύμφωνα με τον ΣτΕ

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχάλης Πικραμένος, ανακοίνωσε ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικό τον τεκμαρτό τρόπο προσδιορισμού του ετήσιου ελάχιστου καθαρού εισοδήματος των ασκούντων ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αναφέρει επίσης ότι ο φορολογούμενος μπορεί να αμφισβητήσει το τεκμαρτό εισόδημά του και ειδικότερα: 1) να ασκήσει, κατά της πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος, ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Δ.Ε.Δ., 2) να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια, και 3) να υποβάλει αίτημα ελέγχου από την ΔΥΟ στην οποία ανήκει.

Η ανακοίνωση του κ. Πικραμένου σχετικά με το αποτέλεσμα της διάσκεψης περιλαμβάνει σημαντικές λεπτομέρειες για τις υποθέσεις που συζητήθηκαν στις 28.3.2025: «Στις 14.4.2025 και 2.5.2025 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνήλθε σε διάσκεψη επτά υποθέσεων σχετικών με τον θεσπιζόμενο τρόπο εξεύρεσης του ετήσιου ελάχιστου καθαρού εισοδήματος».

Το Δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις ακυρώσεως κατά της απόφασης Α1055/9.4.2024 του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 8 του άρθρου 28Α του ν. 4172/2013 για τον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι: Ι. Ο ανωτέρω τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος είναι συνταγματικά ανεκτός.

Ο φορολογούμενος που επιθυμεί να αμφισβητήσει το τεκμαρτό εισόδημά του μπορεί να ασκήσει, κατά της πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Δ.Ε.Δ. και να προβάλλει πρόσθετους λόγους προσφυγής.

Loading

Play