Για τα μέτρα, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές ανάπτυξης της έρευνας στα Πανεπιστήμια της χώρας, μίλησε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσος Γαϊτάνης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 94η Σύνοδο Αντιπρυτάνεων Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης, στο πλαίσιο της 109ης Συνόδου Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Όπως υποστήριξε, η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας έχει ψηλά στις προτεραιότητές της την ενίσχυση της έρευνας στα Πανεπιστήμια, καθώς αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιστημονική πρόοδο, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.
Σύμφωνα με τον κ. Γαϊτάνη, η ΓΓΕΚ έχει εξασφαλίσει 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και την ΕΤΕπ για επενδύσεις σε Έρευνα και Καινοτομία, από τα οποία 200.500.000 ευρώ αφορούν στην αναβάθμιση των κτιριακών δομών, 144.000.000 αφορούν σε εξοπλισμό, ενώ τα υπόλοιπα επενδύονται σε ερευνητικά προγράμματα.
Επιπλέον, η ΓΓΕΚ ως ο αρμόδιος φορέας χάραξης και υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής για την Έρευνα και Καινοτομία στην Ελλάδα, έχει ήδη σχεδιάσει και υλοποιήσει σειρά στρατηγικών παρεμβάσεων μέσω προκηρύξεων και προσκλήσεων ενδιαφέροντος, όπως την εμβληματική δράση Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ, κινητοποιώντας πάνω από 650 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας περισσότερα από 1.100 έργα.
Η γενική γραμματεία αναπτύσσει επίσης μια εξωστρεφή προσέγγιση διμερών συνεργασιών με χώρες όπως η Γερμανία και η Κίνα, αλλά και πολυμερών συνεργασιών σε τομείς αιχμής. Έχει προχωρήσει και σε άλλες προκηρύξεις οριζόντιων παρεμβάσεων, όπως η Στήριξη Δομών Μεταφοράς Τεχνολογίας 2021-2027, με δημόσια δαπάνη 25 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Γαϊτάνης αναφέρθηκε στην Εθνική Στρατηγική Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, ΕΣΕΤΑΚ 2030, η οποία θα δώσει έμφαση στην προώθηση της αριστείας και την επιχειρηματική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.
Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα της κυβέρνησης που ενισχύουν τη σύνδεση ερευνητικού και επιχειρηματικού κόσμου και δίνουν κίνητρα στους νέους επιστήμονες να εργαστούν στη χώρα ή να επιστρέψουν εφόσον έχουν φύγει στο εξωτερικό.
Ο κ. Γαϊτάνης δήλωσε: Η έρευνα είναι ο θεμέλιος λίθος για την παραγωγή της νέας γνώσης. Αν δεν υπήρχε η ερευνητική διαδικασία, η ζωή μας δεν θα ήταν όπως είναι σήμερα σε κανένα πεδίο. Η κυβέρνησή μας αναγνωρίζει αυτή την αλήθεια και για αυτό προσπαθούμε να βελτιώσουμε το ερευνητικό περιβάλλον και να επενδύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε.
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ