Έρευνες των σωστικών συνεργείων για τους αγνοούμενους στα συντρίμμια των δύο αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν στα Τέμπη, Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Τέμπη: Σύστημα αξίας 25 εκατ. ευρώ αχρηστεύτηκε ενώ θα μπορούσε να σταματήσει αυτόματα τα τρένα

Σε μορφή… χιονοστιβάδας έρχονται την τελευταία εβδομάδα οι πληροφορίες, σχετικά με τα συστήματα ασφαλείας που δεν υπήρχαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο όλης της χώρας.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι αχρηστεύτηκε το σύστημα ETCS (European Train Control System), το οποίο αγοράστηκε έναντι 25 εκατ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα να σταματήσουν αυτόματα τα τρένα.

propoli

Όπως αναφέρει το OPEN, το εν λόγω σύστημα έχει χαλάσει και δεν είναι λειτουργικό, με τη ΓΑΙΑ ΟΣΕ να προκηρύσσει νέο διαγωνισμό, προκειμένου να επανέλθει στα τρένα της χώρας.

Είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα που αν λειτουργούσε στις γραμμές και στις αμαξοστοιχία θα μπορούσε αυτόματα από υπολογιστή να φρενάρει την αμαξοστοιχία χωρίς να μεσολαβήσει ο μηχανοδηγός και έτσι να αποτραπεί το δυστύχημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ, από το 2007 ξεκίνησαν οι συμβάσεις έναντι 25 εκατ. ευρώ, με την αρχική παράδοση να γίνεται το 2016, με τα συστήματα να έχουν υποστεί φθορές μετά από τόσα χρόνια. Μάλιστα, από το 2018 και έπειτα εγκαταστάθηκε σε 88 συρμούς και 129 βαγόνια, αλλά πρακτικά δεν λειτούργησε ποτέ, διότι το σύστημα είχε ήδη χαλάσει, με τους διαγωνισμούς που έγιναν το τελευταίο δίμηνο να μην φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Πτώση 18χρονης από μπαλκόνι στον Δενδροπόταμο

Loading