Τέλος οι αποβολές – Έρχεται η κοινωνική εργασία στα σχολεία

Τέλος οι αποβολές – Έρχεται η κοινωνική εργασία στα σχολεία

Αλλάζει ριζικά το πλαίσιο αντιμετώπισης της παραβατικότητας στα σχολεία, καθώς η αποβολή παύει να αποτελεί την κύρια ποινή για τους μαθητές που επιδεικνύουν εκφοβιστική ή αντικοινωνική συμπεριφορά.

Στο εξής, τη θέση της θα παίρνει η υποχρεωτική κοινωνική εργασία εντός του σχολικού πλαισίου, όπως προβλέπει η πρόταση που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων, παρουσία του πρωθυπουργού.

Η πρόεδρος της σχετικής επιτροπής, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Βάσω Αρτινοπούλου, εξήγησε ότι στόχος της νέας προσέγγισης είναι να σταθεί το σχολείο «δίπλα στα παιδιά, απέναντι στη βία». Η πρόταση προβλέπει ότι οι μαθητές που σήμερα τιμωρούνται με αποβολή, αντί να μένουν εκτός σχολείου χωρίς επίβλεψη, θα συμμετέχουν σε ενδοσχολικές δράσεις κοινωνικής προσφοράς: βοήθεια σε μικρότερους μαθητές, στήριξη στις σχολικές δραστηριότητες, φροντίδα του σχολικού χώρου, κ.ά.

Σε περιπτώσεις πιο σοβαρών περιστατικών, εξετάζεται η δυνατότητα οι μαθητές να παραπέμπονται σε ειδικά κέντρα. Όπως σημειώθηκε, η πρακτική της αποβολής έχει αποδειχθεί προβληματική, κυρίως λόγω της έλλειψης επίβλεψης και της πιθανότητας συνέχισης ή και κλιμάκωσης της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα μέσω διαδικτυακών μέσων.

Πολιτειακή εκπαίδευση και συμβουλευτική στήριξη

H νέα προσέγγιση δεν περιορίζεται στην κοινωνική εργασία. Προτείνεται η απομάκρυνση του μαθητή από το μάθημα να συνοδεύεται από μαθήματα πολιτειακής εκπαίδευσης με βιωματικό χαρακτήρα, ώστε το παιδί να κατανοήσει τη σημασία των πράξεών του και να αναλάβει την ευθύνη. Παράλληλα, οι διευθυντές των σχολείων θα μπορούν να προτείνουν την ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, όπως συμβουλευτικές συναντήσεις, διαμεσολάβηση και συνεργασία με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Οι ενέργειες αυτές θα πραγματοποιούνται εντός του σχολικού πλαισίου, εκτός αίθουσας διδασκαλίας, και μπορεί να περιλαμβάνουν ώρες με μέλη της Διεπιστημονικής Υποστηρικτικής Επιτροπής (Ε.Δ.Υ.) και τον Σύμβουλο Σχολικής Ζωής. Ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού, ο μαθητής μπορεί να παραπέμπεται σε συνεργαζόμενες κοινωνικές δομές.

Νέα Τεχνικά Γυμνάσια και σύστημα καταγραφής περιστατικών

Στο πλαίσιο των προτάσεων περιλαμβάνεται και η πιλοτική δημιουργία δέκα Τεχνικών Γυμνασίων, που φιλοδοξούν να δώσουν ίσες ευκαιρίες σε μαθητές που δεν αποδίδουν ακαδημαϊκά αλλά μπορεί να διαπρέψουν σε τεχνικά αντικείμενα. Σύμφωνα με την κυρία Αρτινοπούλου, πρόκειται για μια εναλλακτική εκπαιδευτική διαδρομή που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη ροπή προς την παραβατικότητα.

Τέλος, η Επιτροπή εισηγείται τη δημιουργία ενιαίου συστήματος καταγραφής περιστατικών βίας και παραβατικότητας ανηλίκων, με στόχο την πιο ορθολογική χάραξη πολιτικής. Όπως τόνισε η καθηγήτρια, η σχετική έκθεση αποτελεί «ένα νέο παράδειγμα για την Ελλάδα» που μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και ως εργαλείο διπλωματικής ισχύος.

«Το όραμα είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια κοινωνία χωρίς φόβο. Η βία δεν πρέπει να είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση», κατέληξε η κυρία Αρτινοπούλου.

Loading

Play