Η νέα νομοθεσία περιορίζει την ελευθερία στάθμευσης των τροχόσπιτων, θέτοντας περιορισμούς στον αυτοκινούμενο τουρισμό. Αναστάτωση επικρατεί στους λάτρεις του αυτοκινούμενου τουρισμού μετά την ψήφο της νέας διάταξης σχετικά με τα τροχόσπιτα, η οποία ενσωματώθηκε στον νόμο 5170/25 τον Ιανουάριο. Αυτού του τύπου ο τουρισμός αποτελεί τρόπο ζωής και όχι απλώς διακοπές. Σημαντικές ρυθμίσεις του άρθρου 27 απαγορεύουν τη στάθμευση ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους. Η ρύθμιση επιβάλλει επίσης ότι η δωρεάν φιλοξενία περισσότερων του ενός τροχόσπιτου από ιδιώτες είναι ανενεργή, εξαιρώντας την περίπτωση του άρθρου 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999).
Με τη νέα αυτή νομοθεσία απαγορεύεται πλέον η στάθμευση και σε δημόσιους ή δημοτικούς χώρους στάθμευσης, γεγονός που εγείρει ανησυχίες στους κατόχους τροχόσπιτων. Ο αυτοκινούμενος τουρισμός, εγχώριος και από το εξωτερικό, έχει σχεδόν εξαφανιστεί εξαιτίας αυτού του νόμου. Οι παραβάτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υψηλά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης μέχρι τριών μηνών.
Η Γεωργία Κάρλου από την Ελληνική Λέσχη Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων δηλώνει στο voria.gr ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ψηφιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και φαίνεται ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κάμπινγκ. Η πρώτη εφαρμογή του νόμου παρατηρήθηκε στην Ακράτα, όπου αστυνομικοί βεβαίωσαν παραβάσεις σε τρία σταθμευμένα αυτοκινούμενα.
Η κ. Κάρλου τονίζει ότι οι νέες λέξεις που προστέθηκαν στον νόμο έχουν δημιουργήσει ασάφειες, με αποτέλεσμα ακόμη και οι αστυνομικοί να μην γνωρίζουν τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις. «Πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας όπως και τα αυτοκίνητα, τα οποία κυμαίνονται από 690 ευρώ έως και πάνω από 1.000 ευρώ. Δεν μπορούν να μας απαγορεύσουν τη στάθμευση χωρίς κατάλληλες υποδομές.» Αναρωτιέται επίσης για το πού θα τοποθετούνται τα αυτοκινούμενα, εφόσον η στάθμευσή τους είναι πια περιορισμένη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν σήμερα περίπου 2.500 αυτοκινούμενα, με πλήθος τουριστών να προέρχονται από χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Η Βόρεια Ελλάδα παραμένει κύρια πύλη εισόδου για τα αυτοκινούμενα οχήματα, με προορισμούς όπως η Χαλκιδική και η Πιερία να προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr