Βάσεις 2025: Εντυπωσιακές ανατροπές στις προτιμήσεις των υποψηφίων

Βάσεις 2025: Εντυπωσιακές ανατροπές στις προτιμήσεις των υποψηφίων

Βάσεις εισαγωγής 2025: Αλλαγές στις προτιμήσεις υποψηφίων με μεγάλες ανόδους και πτώσεις στις σχολές. Ανατροπές στις προτιμήσεις των υποψηφίων καταγράφονται φέτος, καθώς οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή δείχνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Ορισμένα τμήματα παρουσίασαν εντυπωσιακή άνοδο, ενώ άλλα υπέστησαν απότομες πτώσεις, με εμφανείς διαφορές ανά επιστημονικό πεδίο και γεωγραφική περιοχή.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή ανήλθε σε 70.276, με 62.848 υποψηφίους να εισάγονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων ΓΕΛ διαμορφώθηκε στο 97,32%, ενώ για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ στο 63,42%.

Η υψηλότερη βάση εισαγωγής για το 2025 καταγράφηκε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με 20.380 μόρια. Οι πέντε κορυφαίες σχολές με τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής είναι:

1. Σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 19.295 μόρια.

2. Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά, 19.210 μόρια.

3. Σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά, 18.990 μόρια.

4. Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, 18.775 μόρια.

Στον αντίποδα, η χαμηλότερη βάση εισαγωγής σημειώθηκε στο Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης με μόλις 7.040 μόρια. Η εικόνα των πέντε τμημάτων με τις χαμηλότερες βάσεις περιλαμβάνει το Τμήμα Στατιστικής (7.280 μόρια), Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (7.310 μόρια), Γεωγραφίας (7.740 μόρια) και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (7.840 μόρια).

Τα δεδομένα υποδεικνύουν την χαμηλή ζήτηση για ορισμένα περιφερειακά τμήματα, μια κατάσταση που σχετίζεται συχνά με τις επαγγελματικές προοπτικές και τις γεωγραφικές συνθήκες.

Οι βάσεις εισαγωγής για τις πολυτεχνικές και οικονομικές σχολές σημείωσαν άνοδο, αντίθετα οι νομικές σχολές και οι σχολές Ψυχολογίας παρουσίασαν πτώση. Σημαντικές αυξομειώσεις παρατηρούνται και σε συγκεκριμένα τμήματα, με τις Ιατρικές σχολές να διατηρούν κατά βάση σταθερές τις βάσεις τους.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play