Βούτες Ηρακλείου: Οι ρηγματώσεις ενδέχεται να οφείλονται σε ανθρωπογενείς παράγοντες – Σε τι επικεντρώνονται οι έρευνες
(ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)

Βούτες Ηρακλείου: Οι ρηγματώσεις ενδέχεται να οφείλονται σε ανθρωπογενείς παράγοντες – Σε τι επικεντρώνονται οι έρευνες

Εξετάζεται η πιθανότητα να ευθύνονται παλιές διαρροές νερού, που ενδέχεται να έχουν σημειωθεί επί δεκαετίες είτε από παλαιωμένες δεξαμενές που βρίσκονται τόσο στις Βούτες.

Οι ειδικοί διερευνούν το ενδεχόμενο οι ρηγματώσεις που έχουν εμφανιστεί στις Βούτες να μην αποτελούν αποτέλεσμα φυσικών αιτίων, αλλά να έχουν προκληθεί από ανθρωπογενείς παράγοντες.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται η πιθανότητα να ευθύνονται παλιές διαρροές νερού, που ενδέχεται να έχουν σημειωθεί επί δεκαετίες είτε από παλαιωμένες δεξαμενές που βρίσκονται τόσο στις Βούτες όσο και σε γειτονικά χωριά, είτε από τα τοπικά δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Οι επιπτώσεις από αυτές τις διαρροές φαίνεται να ενισχύονται από την κακή ποιότητα του εδάφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οικισμός είναι χτισμένος πάνω σε κορυφή και πρανή λόφου, τα οποία αποτελούνται αποκλειστικά από μαλακό έδαφος, χωρίς την υποστήριξη σκληρού, βραχώδους υπεδάφους – γεγονός που αυξάνει την τρωτότητα της περιοχής σε τέτοια φαινόμενα.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι πως στο πακέτο μέτρων που πρότεινε χθες ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, και το οποίο εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου, περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – τα εξής:

– Η συγκέντρωση των υφιστάμενων γεωλογικών, σεισμολογικών, υδρολογικών, υδρογεωλογικών, γεωτεχνικών μελετών που έχουν εκπονηθεί στην περιοχή.

– Η συγκέντρωση πληροφοριών για τις υποδομές (υπόγειων δικτύων, δεξαμενών αποθήκευσης νερού, κ.α.).

– Η υδρογεωλογική αναγνώριση και χαρτογράφηση στον οικιστικό χώρο των σημείων ύδατος. χαρτογράφηση των παρατηρούμενων ρηγματώσεων και η ανάλυσή τους.

Πρόκειται για μια κατολίσθηση, ανέφερε ο καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας και Γεωλογικής Μηχανικής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Λουπασάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για το θέμα των ρηγματώσεων στις Βούτες Ηρακλείου.

Εξήγησε ότι «έχουμε έναν σχηματισμό που είναι επιρρεπής στις κατολισθήσεις, μια φυλλώδη μάργα που όταν διαβραχεί χάνει πολύ μεγάλο μέρος των μηχανικών της χαρακτηριστικών. Αυτή η μάργα έχει αρχίσει να εκδηλώνει μετακινήσεις. Τώρα η φορά με την οποία γίνονται αυτές οι μετακινήσεις δεν είναι σαφής αυτή τη στιγμή για αυτό τον λόγο χθες τοποθετήσαμε κάποιους μάρτυρες για να δούμε με ποιο τρόπο κινείται ο σχηματισμός και αυτό γιατί ο οικισμός είναι χτισμένος πάνω σε μία ράχη οπότε έχει και από τις δύο μεριές του ανοιχτά πρανή για να εκδηλωθούν μετακινήσεις».

Loading

Play