Η περιβαλλοντική δημοσιογραφία είναι ουσιαστικός μοχλός παρέμβασης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων που αφορούν στο περιβάλλον και στις όποιες παρεμβάσεις σ’ αυτό. Είναι αναγκαίο σήμερα πια να υπάρχουν οι δημοσιογράφοι εκείνοι που έχουν γνώση στο αντικείμενο της περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας, έχοντας παράλληλα επίδραση στα ΜΜΕ με στόχο την ορθή ενημέρωση της κοινωνίας.
Με αυτό το ζητούμενο ξεκίνησε σήμερα στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στον Αποκόρωνα Χανίων, το 13ο θερινό σχολείο περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας παρουσία του πρώην Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρη Γαλαμάτη.
Δεκάδες δημοσιογράφοι και φοιτητές μεταπτυχιακοί και άλλοι συμμετέχουν στο σχολείο, όπου καθηγητές πανεπιστημίων, ειδικοί σε θέματα περιβάλλοντος και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης εκπαιδεύουν τους συμμετέχοντες για θέματα όπως η Κλιματική Αλλαγή, Μεθοδολογίες Έρευνας για την περιβαλλοντική δημοσιογραφία, και το Δικαίωμα Πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία.
Την οργάνωση του 13ου θερινιού σχολείου περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας έχει το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και το Εργαστήριο Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών του ΕΚΠΑ. Υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, το θερινό σχολείο έχει την υποστήριξη και τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, των δήμων Αποκορώνου και Σφακίων, του ΕΒΕΧ και του European Journalism Centre Maastricht.
Ο στόχος του Θερινού Σχολείου, σύμφωνα με τον Δημήτρη Γαλαμάτη, αφορά στην ανάδειξη περιβαλλοντικών ζητημάτων σε συνάρτηση με το ρόλο των δημοσιογράφων που κάνουν περιβαλλοντικό ρεπορτάζ, κάτι που οφείλουμε να ενισχύσουμε. Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας, Αντώνης Σκαμνάκης, ανέφερε πως η επιτυχία του σχολείου είναι η σύμπραξη πολλών ανθρώπων που προέρχονται από το χώρο της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας.
Η πρώτη μέρα των εργασιών του Θερινού Σχολείου περιλάμβανε ομιλίες και παρουσιάσεις, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την ενεργειακή μετάβαση και την επίδρασή της στη βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με τον Πέτρο Λυμπεράκη, η ενεργειακή μετάβαση είναι μια ανάγκη που θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στη βιοποικιλότητα.
Ο Γιάννης Φίλης, πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, τόνισε πως η κατάσταση για το περιβάλλον είναι ανησυχητική, με αυξανόμενα επίπεδα εκπομπών CO2, και υπογράμμισε την ανάγκη για άμεσες δράσεις και πολιτικές προσαρμογής.
Η Ιωάννα Κωσταρέλλα, αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΑΠΘ, δήλωσε ότι το σχολείο έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της δημόσιας συζήτησης γύρω από την περιβαλλοντική ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Η εκδήλωση, που επικεντρώνεται στον ρόλο της περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας, αναδεικνύει τη σημασία της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης για το μέλλον του πλανήτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ