Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην αποκατάσταση και στην ενίσχυση της προστασίας του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, ενός από τους σημαντικότερους λατρευτικούς χώρους της αρχαιότητας. Μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών, δρομολογείται το έργο εντάσσοντας το στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης-ΕΣΠΑ 2021-2027, προκειμένου ο χώρος να αποκατασταθεί και να προστατευθεί από τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2017.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Το Ιερό, τόπος μυστηριακής λατρείας από τον 7ο αιώνα π.Χ., αφιερωμένο στους Μεγάλους Θεούς, αποτελεί αρχαιολογικό σύνολο μοναδικής σημασίας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2017 έπληξαν καίρια τις υποδομές και την ασφάλεια του χώρου, με φθορές σε αναλημματικούς τοίχους και πεζογέφυρες.» Από το 2020, ολοκληρώσαμε τις σωστικές εργασίες για την ασφαλή κυκλοφορία των επισκεπτών, οι οποίες έπρεπε να είχαν γίνει άμεσα μετά τις πλημμύρες.
Το έργο αφορά σε τρεις περιοχές ενδιαφέροντος:
α) Παρόχθια ζώνη του κεντρικού ρέματος, το οποίο διασχίζει το Ιερό των Μεγάλων Θεών,
β) Ζώνη ρέματος Αγίας Παρασκευής, κοντά στο κτήριο των χώρων υγιεινής των επισκεπτών,
γ) Ζώνη εκβολής του ρέματος Αγίας Παρασκευής, κοντά στο ναΐσκο της Αγίας Παρασκευής.
1. Γεωτεχνικές και υδραυλικές επεμβάσεις για τη διευθέτηση του κεντρικού ρέματος, με στόχο τη σταθεροποίηση της ροής και την αποτροπή περαιτέρω διάβρωσης των πρανών.
2. Δημιουργία δύο νέων μεταλλικών πεζογεφυρών για τη διασφάλιση της πρόσβασης των επισκεπτών.
3. Αποκατάσταση των αναλημματικών τοίχων του ρέματος με σεβασμό στην αρχαιολογική φυσιογνωμία του χώρου.
4. Επεμβάσεις διαμόρφωσης του χώρου στάθμευσης και υποδοχής επισκεπτών.
5. Πρόταση επιπρόσθετων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως η εκτροπή τμήματος των ομβρίων από την πλαγιά του όρους Σάος.
Το Ιερό των Μεγάλων Θεών είναι ναϊκό συγκρότημα κοντά στην αρχαία πόλη της Σαμοθράκης, όπου τελούνταν μυστηριακές τελετές από τον 7ο αιώνα π.Χ. Η ταυτότητα των θεοτήτων που λατρεύονταν παραμένει αινιγματική και σχετίζεται με τις χθόνιες θεότητες των Κάβειρων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ