Αντώναρος στην POLITIC: «Αναπόφευκτη η πτώση Μητσοτάκη όσους Μπρατάκους και Παπασταύρου κι αν θυσιάσει»

«Το σύστημα Μητσοτάκη έχει αγκιστρωθεί στην εξουσία και κάνει αδιανόητα πράγματα προκειμένου να αποτρέψει την αναπόφευκτη πτώση του. Δεν θα τα καταφέρει. Όσους Μπρατάκους κι όσους Παπασταύρου, όσους Δημητριάδηδες κι όσους Κοντολέοντες κι αν θυσιάσει», υπογραμμίζει, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην politic, ο Ευάγγελος Αντώναρος, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για προκλητική αλαζονεία και τον ίδιο και την κυβέρνησή του πως έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα.

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

propoli


Σε σχέση με το αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη για παραίτηση του πρωθυπουργού και τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το χαρακτηρίζει στάση πολιτικής ευθύνης. Ως προς το ποσοστό που θα πάρει το κόμμα του στις ευρωεκλογές εκτιμά πως θα εκπλήξει θετικά: «Έχουμε αφήσει πίσω την εσωστρέφεια που έκανε πολλούς πολίτες που μας ψήφισαν να δυσανασχετούν κι άλλους που μας βλέπουν με συμπάθεια να ενοχλούνται».

Σε πιο προσωπικό επίπεδο, ο κ. Αντώναρος αυτοπροσδιορίζεται ως ένας πολιτικός που ανήκει διαχρονικά στο μεσαίο χώρο που προέρχεται από τα σπλάχνα της κοινωνίας και νοιάζεται, με πράξεις, όχι με λόγια, γι’ αυτήν: «Από ένα χώρο που προσπάθησε να υποκλέψει με κάλπικες υποσχέσεις ο κ. Μητσοτάκης, ένα χώρο που αυτονομείται το τελευταίο χρονικό διάστημα σταδιακώς, αλλά με γοργούς ρυθμούς», προσθέτει.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη Αντώναρου:

Μήπως ήταν βιαστική η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει παραίτηση του πρωθυπουργού κι εκλογές με διεθνείς παρατηρητές προκειμένου να υπερκεράσει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

Το αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη για παραίτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών δεν είναι μια κίνηση τακτικής. Είναι στάση πολιτικής ευθύνης. Εκφράζει την αίτημα για την αναγκαία κυβερνητική αλλαγή στη χώρα. Ένα αίτημα που κερδίζει καθημερινά έδαφος στη συνείδηση του μέσου Έλληνα. Αρκετά με τις αυθαιρεσίες αυτού του συστήματος. Αρκετά με τις προσπάθειες συστηματικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Αρκετά με τη σωρεία ψεμάτων σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα. Αρκετά με τις πρωτοφανείς για την 50χρονη δημοκρατία μας προκλητικές παραβιάσεις των βασικών αρχών τύπου κράτους δικαίου.
Κάθε ημέρα που περνάει η ελληνική κοινωνία τραυματίζεται. Κι αυτό φάνηκε και με την προκλητική αλαζονεία της κυβέρνησης στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή. Κυβέρνηση και πρωθυπουργός δείχνουν να έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Δεν περίμενε βέβαια κανείς να «πέσει» η κυβέρνηση με την πρότασης δυσπιστίας. Ούτε περιμένει βέβαια κανείς τον Μητσοτάκη να ανταποκριθεί εν μια νυκτί στο απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα Κασσελάκη και να αποχωρήσει οικειοθελώς, συντεταγμένα και με αξιοπρέπεια από το Μαξίμου.

Τι συμπεράσματα συνάγετε από τις παραιτήσεις Μπρατάκου- Παπασταύρου;

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα. Το σύστημα Μητσοτάκη έχει αγκιστρωθεί στην εξουσία και κάνει αδιανόητα πράγματα, όπως είναι μεταξύ των άλλων η διαρροή των προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών στη Νέα Δημοκρατία— προκειμένου να αποτρέψει την αναπόφευκτη πτώση του. Δεν θα τα καταφέρει. Όσους Μπρατάκους κι όσους Παπασταύρου, όσους Δημητριάδηδες κι όσους Κοντολέοντες κι αν θυσιάσει. Αλλά στη διαδρομή προς την βέβαιη αποχώρησή του μπορεί να τραυματίσει κι άλλο κοινωνία, χώρα και δημοκρατία. Και αυτό δεν πρέπει να του το επιτρέψουμε. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η επόμενη προσφυγή στις κάλπες, στις ευρωεκλογές, πρέπει να διεξαχθεί με αυξημένη παρουσία διεθνών παρατηρητών για να αποφευχθούν παρατράγουδα. Αυτό το σύστημα είναι ικανό για όλα. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε στη θέση τους όλες τις δικλείδες ασφαλείας.

Ποιο κρίνετε πως θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα για το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές;

Το ποσοστό που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωεκλογές θα εκπλήξει θετικά. Έχουμε αφήσει πίσω την εσωστρέφεια που έκανε πολλούς πολίτες που μας ψήφισαν να δυσανασχετούν κι άλλους που μας βλέπουν με συμπάθεια να ενοχλούνται. Οι επόμενοι δυόμισι μήνες μέχρι τις εκλογές είναι πυκνός χρόνος στη διάρκεια του οποίου θα επικεντρωθούμε στη προσέγγιση όλων των ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων με χειροπιαστά επιχειρήματα και πειστικές προτάσεις για αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η κοινωνία και η χώρα. Με ενιαίο και συγκροτημένο λόγο, χωρίς παραφωνίες και ανούσιες διαφοροποιήσεις. Αυτή η προσφυγή στην κάλπη αφορά, βέβαια, σε πρώτη ανάγνωση στην εκλογή νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην αποστολή 21 βουλευτών στο Στρασβούργο. Είναι, όμως, μια σύνθετη κρίσιμη διαδικασία. Γιατί κι εμείς όπως σε όλη την Ευρώπη πρέπει, με τη στάση μας, να φροντίσουμε να βάλουμε ένα φραγμό σε αυτό που καταγράφεται παντού ως προέλαση των ακροδεξιών δυνάμεων. Αλλά για να το πετύχουμε πρέπει εμείς, ως προοδευτική και δημοκρατική δύναμη, να πείσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ότι έχουμε και τη βούληση και το σχέδιο να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Γι’ αυτό το έργο μας το επόμενο διάστημα είναι πολυεπίπεδο. Και θα αποφέρει καρπούς. Για την σταθερότητα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Θα λάβετε μέρος στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις ευρωεκλογές ώστε να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής του. Θεωρείτε πως έχει αλλάξει η εκλογική βάση του κόμματος κι έχει γίνει πιο «φιλική» σε πολιτικούς όπως εσείς με πιο κεντρώα χαρακτηριστικά;

Μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας έχω ήδη καταθέσει την πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Τώρα το λόγο έχουν τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που τους καλώ, γνωρίζοντας ποιος είμαι και ποιες θέσεις έχω διατυπώσει διαχρονικά παραμένοντας αταλάντευτα πιστός σε αυτές, να μου δώσουν τη χαρά και να μου κάνουν τη τιμή να εγκρίνουν την υποψηφιότητά μου στην προκριματική διαδικασία που θα γίνει στις 14 Απριλίου. Με τη μεγάλη εμπειρία που έχω στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και τη διαδρομή μου στη δημοσιογραφία και την πολιτική πιστεύω ότι είμαι σε θέση να εκπροσωπήσω επάξια τη χώρα μας και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε αυτόν τον κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Είναι στην ουσία περιττό να επαναλάβω τα αυτονόητα: Ανήκω διαχρονικά στον μεσαίο χώρο που προέρχεται από τα σπλάχνα της κοινωνίας και νοιάζεται, με πράξεις, όχι με λόγια, γι’ αυτήν. Από ένα χώρο που προσπάθησε να υποκλέψει με κάλπικες υποσχέσεις ο Μητσοτάκης, έναν χώρο που αυτονομείται το τελευταίο διάστημα σταδιακά αλλά με γοργούς ρυθμούς. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό τμήμα μιας ταλαιπωρημένης, αλλά και γι’ αυτό καχύποπτης κοινωνίας που τώρα πια μας κρίνει όλους αυστηρά και— όπως έχω διαπιστώσει— δεν μας χαρίζεται. Όχι αδικαιολόγητα. Εγώ ζητώ από τον κάθε πολίτη χωριστά να μην θαμπωθεί από ψεύτικες υποσχέσεις, από όπου κι αν προέρχονται και να μας βάλει κάτω από το μικροσκόπιο. Όλους. Φυσικά κι εμένα. Κι ευελπιστώ ότι μπορώ να αντεπεξέλθω με επιτυχία σε αυτή την αυστηρή και για μένα καλοδεχούμενη κρίση κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

Δείτε επίσης: Το “κόντεμα” Μητσοτάκη, η παραδοχή λαθών και ο ανασχηματισμός που πλησιάζει

Loading