Άσκηση ετοιμότητας οργανωμένης απομάκρυνσης επισκεπτών, λόγω επαπειλούμενου κινδύνου από δασική πυρκαγιά, με την ονομασία «ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΣ 2025», πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Ιουλίου 2025, στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, παρουσία των υπουργών Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας των δύο υπουργείων και αποσκοπεί στον έλεγχο της επιχειρησιακής ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, στη δοκιμή της αποτελεσματικότητας των προβλεπόμενων διαδικασιών απομάκρυνσης των επισκεπτών, καθώς και στον εντοπισμό πιθανών αδυναμιών και σημείων προς βελτίωση, σε περίπτωση εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς εκτός του αρχαιολογικού χώρου αλλά σε κοντινή απόσταση.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά διαθέτει πλέον ένα εξαιρετικά σύγχρονο, πλήρες και λειτουργικό σύστημα πυρόσβεσης για τη θωράκισή του από τους επαπειλούμενους κινδύνους της κλιματικής κρίσης, αποτελούμενο από 4 δεξαμενές ύδατος (120 κ.μ. εκάστη), 2 πυροσβεστικά συγκροτήματα, 41 πυροσβεστικές φωλιές, 82 πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως από δύο σε κάθε πυροσβεστική φωλιά, 20 εκτοξευτήρες ύδατος και 16 πυροσβεστικούς σταθμούς. Το έργο της εγκατάστασης δικτύου πυρόσβεσης στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά υλοποιήθηκε από την Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟ με πόρους, ύψους 3.000.000 ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο σχεδιασμός της άσκησης βασίστηκε στη μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του Μυστρά, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που δύνανται να επηρεάσουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς και την αντίδραση τόσο του προσωπικού, όσο και των επιχειρησιακών φορέων. Στην άσκηση συμμετείχαν, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και λοιποί συναρμόδιοι φορείς και εθελοντές, αναδεικνύοντας τη σημασία της διαλειτουργικότητας, της συνέργειας και του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ασφαλή και άμεση απομάκρυνση των επισκεπτών προς προκαθορισμένα σημεία ασφαλείας, στην προστασία των πολιτιστικών υποδομών και στην αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων μέσων και ανθρώπινου δυναμικού.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε:
«Στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, ένα μείζονα αρχαιολογικό χώρο, ενταγμένο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, παρακολουθήσαμε μία άσκηση ετοιμότητας, στο πλαίσιο υλοποίησης Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο έχει φέρει, από το 2021, εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα. Δεν επρόκειτο για μια απλή προσομοίωση. Πραγματοποιήθηκε σε απόλυτα ρεαλιστικές συνθήκες και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο πρόληψης και ετοιμότητας. Η διαχείριση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση, επικαιροποίηση σχεδίων και συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού».
Ο υπουργός Κλιματικής και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, δήλωσε:
«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, να παρακολουθήσουμε μία άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση πυρκαγιάς στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά. Αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία προκειμένου να δούμε στην πράξη το πώς συνεργάζονται όλοι οι συναρμόδιοι φορείς… Το σύγχρονο σύστημα πυρόσβεσης, το οποίο έχει εγκατασταθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και με τις δικές μας οδηγίες, νομίζω ότι αποτελεί τον καλύτερο φύλακα, αυτή τη στιγμή, σε περίπτωση που θα ξεσπάσει μία πυρκαγιά στον ευρύτερο χώρο του Μυστρά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ