Διάκριση φωτογραφίας από τον Χελμό σε διαγωνισμό του Nature

Διάκριση φωτογραφίας από τον Χελμό σε διαγωνισμό του Nature

Η εργασία πεδίου των επιστημόνων, γεμάτη προκλήσεις και γοητεία, αποτελεί το θέμα του φωτογραφικού διαγωνισμού «Scientist at work» που διοργανώνει το περιοδικό Nature για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Ανάμεσα στους έξι νικητές του φετινού διαγωνισμού βρίσκεται και μια φωτογραφία που αποτυπώνει τις ατμοσφαιρικές μετρήσεις που έκανε μια ελβετική ερευνητική ομάδα στην οροσειρά του Χελμού, υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες (key001).

Ο Λαϊονέλ Φαβρέ συμμετέχει με την ομάδα του Εργαστηρίου Έρευνας Ακραίων Περιβαλλόντων του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (EPFL) στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρότζεκτ CleanCloud, το οποίο χρηματοδοτείται από το Horizon Europe. Στόχος του πρότζεκτ είναι η κατανόηση του σχηματισμού νεφών σε όλη την ήπειρο και της αντίδρασης των νεφών στις αλλαγές της ρύπανσης. Στην έρευνα πεδίου με τίτλο «Chopin», οι ερευνητές αναγκάστηκαν να περιμένουν σχεδόν έναν μήνα για να αρχίσουν να σχηματίζονται σύννεφα προτού κάνουν τις μετρήσεις τους. Όταν αυτή η στιγμή ήρθε, έστησαν τον εξοπλισμό τους στο σημείο μέτρησης και πραγματοποίησαν οκτώ πτήσεις ενός προσδεμένου μετεωρολογικού μπαλονιού (key002).

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Λαϊονέλ Φαβρέ χαρακτηρίζει τη στιγμή που αποτύπωσε «μαγική». Θυμάται ότι «ήταν μια πραγματικά εξαντλητική ημέρα» καθώς η χαμηλή ορατότητα καθιστούσε δύσκολη την εργασία με το μετεωρολογικό μπαλόνι.

Παρά τις αντιξοότητες, δηλώνει ότι «ήμασταν πραγματικά χαρούμενοι που πετάξαμε σε αυτές τις συνθήκες, αφού η ομίχλη και τα χαμηλά σύννεφα είναι πραγματικά αυτό που ψάχνουμε». Ο Μάικλ Λονάρντι, ερευνητής της ίδιας ομάδας, τονίζει ότι «στην περιβαλλοντική επιστήμη, τα πειράματα γίνονται συχνά στη φύση, που αποτελεί το πιο ρεαλιστικό εργαστήριο». Προσθέτει ότι η εργασία στα ορεινά περιβάλλοντα «αποτελεί πρόκληση λόγω των καιρικών φαινομένων που παρατηρούμε».

Το ερευνητικό έργο CleanCloud

Στο CleanCloud συμμετέχουν ερευνητές από 20 ιδρύματα σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την κατανόηση των επιπτώσεων αερολυμάτων και νεφών. Η έρευνα πεδίου στο Χελμό συντονίζεται από τον Αθανάσιο Νένες του EPFL. Ο Χελμός επιλέχθηκε επειδή βρίσκεται σε στρατηγική θέση μεταξύ αερίων μαζών, που επιτρέπουν τη διερεύνηση του ρόλου των σωματιδίων στον σχηματισμό νεφών.

Η φωτογραφία από τον Χελμό ήταν μία από τις έξι που διακρίθηκαν στον φετινό διαγωνισμό «Scientist at work» του Nature, ο οποίος δέχθηκε περισσότερες από 200 συμμετοχές.

Σύνδεσμος για τη δημοσίευση:

https://www.nature.com/articles/d41586-025-01398-0

Loading

Play