Σε μια εποχή όπου η γλωσσική ομογενοποίηση μοιάζει αναπόφευκτη και η αγγλική κυριαρχεί στον παγκόσμιο ψηφιακό -και όχι μόνο- λόγο, ο Ξαβιέ Νορτ υπερασπίζεται τη σημασία της γλωσσικής πολυμορφίας ως πράξης πολιτιστικής αντίστασης και συλλογικής μνήμης. Για τον Γάλλο διανοητή και διπλωμάτη, η γλώσσα δεν είναι απλώς εργαλείο επικοινωνίας, αλλά πεδίο πολιτιστικής ταυτότητας, συλλογικής μνήμης και πολιτικής βούλησης.
Προέδρος της Alliance française του Παρισιού και πρώην γενικός εντεταλμένος για τη γαλλική γλώσσα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, ο Νορτ βλέπει τη γλώσσα όχι ως ουδέτερο εργαλείο επικοινωνίας, αλλά ως πεδίο φαντασίας, ταυτότητας και πολιτικής βούλησης. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο Νορτ μιλά για τον συμβολισμό του Château de Villers-Cotterêts και τις προκλήσεις που συνεπάγεται η ψηφιακή εποχή. Η γλωσσική πολιτική δεν αφορά μόνο την προστασία των γαλλικών, αλλά την προστασία όλων των γλωσσών από την εξαφάνιση κάτω από την πολιτισμική και οικονομική ηγεμονία.
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, οι γλώσσες αλληλεπιδρούν συνεχώς. «Όλες οι γλώσσες βρίσκονται σε επαφή με όλες τις γλώσσες», λέει ο Νορτ, επισημαίνοντας τον κίνδυνο της κυριαρχίας μιας γλώσσας πάνω στις υπόλοιπες. «Έχουν ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα –είναι μια παγκόσμια γλώσσα», υπογραμμίζει για τα γαλλικά, που εξακολουθούν να διατηρούν μια ισχυρή θέση στον κόσμο. Στην ολοκλήρωση της συνέντευξης, ο Νορτ αναγνωρίζει την ανάγκη για διαρκή προστασία και καλλιέργεια των γλωσσών, μην ξεχνώντας τη σημαντική συμβολή των ελληνικών στη γαλλική γλώσσα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ