Θεσσαλονίκη: Δήμοι Θεσσαλονίκης, Μεσολογγίου και Αρσάκειο τιμούν τον Δημήτριο Μεσθενέα, δίνοντας το όνομα του σε οδό της πόλης

Θεσσαλονίκη: Δήμοι Θεσσαλονίκης, Μεσολογγίου και Αρσάκειο τιμούν τον Δημήτριο Μεσθενέα, δίνοντας το όνομα του σε οδό της πόλης

Το Αρσάκειο Θεσσαλονίκης και οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Μεσολογγίου αποτίουν φόρο τιμής στον Θεσσαλονικιό τυπογράφο του Αγώνα και εκδότη του Ύμνου εις την Ελευθερία

Το Σάββατο 10 Μαΐου 2025 [11:00-12:00] τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης και οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αποτίουν φόρο τιμής στον Δημήτριο Μεσθενέα, τον Θεσσαλονικιό αγωνιστή της Επανάστασης του 1821 και τυπογράφο της εφημερίδας του πολιορκημένου Μεσολογγίου «Ελληνικά Χρονικά» αλλά και του «Ύμνου εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού, δίνοντας το όνομά του σε οδό παραπλεύρως του πολυχώρου «Ύψιλον» (Εδέσσης 5 & Δημητρίου Μεσθενέως).

Οι μαθητές του Αρσακείου παρουσιάζουν το 227ο φύλλο της μεσολογγίτικης εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» και το διήγημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Τα ιερά χαρτιά», πλαισιωμένα με ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού, μελοποιημένα από τον Νίκο Ξυδάκη και ερμηνευμένα από τον Ανδρέα Καρακότα και μουσικό σχήμα αποφοίτων του Σχολείου. Οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, και Μεσολογγίου, Σπύρος Διαμαντόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας, χαιρετίζουν την εκδήλωση και αποκαλύπτουν τη νέα σήμανση στην «Οδό Δημητρίου Μεσθενέως».

Η εκδήλωση εντάσσεται στις «Παράλληλες εκδηλώσεις» της 21ης ΔΕΒΘ.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

10 Απριλίου του 1826: Πριν από 199 χρόνια, ξημερώματα της Κυριακής των Βαΐων, γίνεται η ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου. Δώδεκα ολόκληρους μήνες πολυάριθμα στρατεύματα Τούρκων και Αιγυπτίων δεν κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των «Ἐλεύθερων Πολιορκημένων» και να κυριεύσουν «ἐτοῦτο τό ἀλωνάκι» (Διονύσιος Σολωμός, Oἱ Ἐλεύθεροι Πολιορκημένοι. Σχεδίασμα A΄). Μόνο όταν έπεσαν τα στρατηγικής σημασίας νησάκια στην είσοδο της λιμνοθάλασσας, οι αγωνιστές υπέκυψαν στη δύναμη της πείνας. Και τότε, όμως, δεν παραδόθηκαν. Προτίμησαν τη θυσία άλλοι κατά την Έξοδο και, όσοι δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν, στη μπαρουταποθήκη του Χρήστου Καψάλη. Η είδηση συγκλόνισε όλον τον χριστιανικό κόσμο, ο φιλελληνισμός φούντωσε, και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέστηκαν να αναλάβουν δράση, πολεμική και διπλωματική.

1 Ιανουαρίου 1824 – 20 Φεβρουαρίου 1826: Μέσα στο πολιορκημένο Μεσολόγγι κάποιοι δίνουν μια διαφορετική μάχη. Ο Ελβετός φιλέλληνας Ιωάννης-Ιάκωβος Μάγερ και ο Θεσσαλονικιός Δημήτριος Μεσθενέας μοχθούν, για να τυπώνονται με τα πενιχρά μέσα και να φτάνουν στους απανταχού συνδρομητές τα «Ελληνικά Χρονικά». Η εφημερίδα κυκλοφόρησε την Πρωτοχρονιά του 1824 και τύπωσε το τελευταίο της φύλλο, αριθμ. 226, στις 20 Φεβρουαρίου 1826, όταν οι οβίδες από τα τουρκικά κανόνια κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις της. Ο Μάγερ και ο Μεσθενέας έπεσαν από τους πρώτους κατά την Έξοδο, μακριά από τις πατρίδες τους. Το έργο τους δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, αν και δίχως αμφιβολία είναι σημαντικό.

10 Απριλίου 2021: 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, μαθήτριες και οι μαθητές του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, προχωρούν στην έκδοση του 227ου φύλλου της μεσολογγίτικης εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» ανήμερα της Εξόδου. Στο φύλλο αυτό, με ψηφίδες από πρόσωπα και γεγονότα, ζωντανεύουν τα όσα διαδραματίστηκαν τότε στην Ιερή πόλη του Μεσολογγίου, αφιερώνοντάς το στη μνήμη του ηρωικού, αλλά αφανούς συμπολίτη μας, Δημητρίου Μεσθενέως.

29 Σεπτεμβρίου 2021: Το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης της Φ.Ε. υποβάλλει έγγραφο αίτημα για την  ανάδειξη της συμβολής του Θεσσαλονικέα τυπογράφου Δημητρίου Μεσθενέως στην υπόθεση της Επανάστασης του ’21, προς τον τότε Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρο Λεκάκη, προτείνοντας τη μετονομασία της «Παρόδου Εδέσσης» σε «Οδό Δημητρίου Μεσθενέως».

13 Μαρτίου 2023: Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε τακτική του συνεδρίαση, εγκρίνει ομόφωνα τη μετονομασία της «Παρόδου Εδέσσης» σε «Οδό Δημητρίου Μεσθενέως» στην Α΄ Δημοτική Κοινότητα, κατόπιν θετικής γνωμοδότησης της επιτροπής του άρθρου 8 του Ν.3463/2006 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

Σάββατο 10 Μαΐου 2025 [11:00-12:00] στο Ύψιλον: Τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης και οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αποτίουν φόρο τιμής στον Δημήτριο Μεσθενέα, δίνοντας το όνομά του σε οδό παραπλεύρως του πολυχώρου «Ύψιλον».

Φωνή ’πε: «Ο δρόμος σου γλυκός και μοσχοβολισμένος·

στην κεφαλή σου κρέμεται ο ήλιος μαγεμένος·

παλληκαρά και μορφονιέ, γειά σου, καλέ, χαρά σου!

Άκου, νησιά, στεριές της γης, εμάθαν τ’όνομά σου!»

Διονύσιος Σολωμός «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ Β´,  απόσπασμα 6, στ. 5-8

Loading

Play