Η δήμαρχος Δέλτα Γερακίνα Μπισμπινά έστειλε χθες επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ.
Η δήμαρχος Δέλτα Γερακίνα Μπισμπινά έστειλε χθες επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ και της ισόρροπης ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη της δυτικής πλευράς της πόλης για αναπτυξιακές παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας. Αναλυτικά παρακάτω η επιστολή της Δημάρχου Δέλτα:
Σίνδος,23/07/2025
Ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας ,
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Κοινοποίηση: Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Με αφορμή τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις σας περί αναθεώρησης του σχεδίου ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και ειδικότερα την πρόθεσή σας να προχωρήσει η ανάπλαση με έμφαση στο πράσινο και στις ήπιες χρήσεις, επιθυμούμε να θέσουμε εκ νέου υπ’ όψιν σας μία πρόταση που μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα μοχλό ισόρροπης ανάπτυξης για την πόλη και αναγκαίο συμπλήρωμα της νέας κατεύθυνσης της ΔΕΘ: τη δημιουργία ενός νέου εκθεσιακού κέντρου για χρήσεις μεγάλης όχλησης στη Δυτική Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στη Σίνδο, στον χώρο του αγροκτήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.
Ο Δήμος Δέλτα, ο οποίος απέχει μόλις ένα τέταρτο από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, συνιστά έναν από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς πόλους της Βόρειας Ελλάδας. Στα όριά του φιλοξενούνται τρεις βιομηχανικές ζώνες, στρατηγικής σημασίας για την εθνική οικονομία, ενώ παράλληλα αποτελεί κέντρο πρωτογενούς παραγωγής με υψηλή συγκέντρωση γεωργικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων. Ο συνδυασμός των παραπάνω δημιουργεί ένα μοναδικό οικοσύστημα παραγωγής, εμπορίου, μεταποίησης και τεχνογνωσίας. Σε αυτό το περιβάλλον, η ίδρυση ενός νέου, σύγχρονου και πολυλειτουργικού εκθεσιακού κέντρου δεν αποτελεί απλώς μια επιλογή υποστήριξης του σχεδίου της νέας ΔΕΘ αλλά μια εθνικής σημασίας επένδυση με πολλαπλά οφέλη.
Η εγκατάσταση ενός εκθεσιακού κέντρου μεγάλης κλίμακας στη Σίνδο δίνει, πρώτα απ’ όλα, την ευκαιρία να αποσυμφορηθεί το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, που σήμερα φιλοξενεί ακόμη εκδηλώσεις και εκθέσεις με αυξημένες απαιτήσεις μεταφοράς, στάθμευσης και διαχείρισης πλήθους. Η Σίνδος προσφέρει, λόγω θέσης, έναν από τους πιο προσβάσιμους κόμβους της χώρας: βρίσκεται πλησίον της Εγνατίας Οδού, του ΠΑΘΕ, του λιμανιού, του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ και του υπό δημοπράτηση Δυτικού Προαστιακού αλλά και του αναπτυσσόμενου διαμετακομιστικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί άμεσα τον τεράστιο όγκο βιομηχανικών και επιχειρηματικών εγκαταστάσεων της περιοχής. Με την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων σε επίπεδο μεταφορών και logistics, η περιοχή της Σίνδου θα αποτελέσει αναπόφευκτα τον κύριο πόλο μετακίνησης και διασύνδεσης Βαλκανίων, Ανατολικής Ευρώπης και Ελλάδας. Η προσθήκη ενός εκθεσιακού κέντρου σε αυτό το οικοσύστημα είναι απολύτως φυσική και θα ενισχύσει περαιτέρω την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, ένα νέο εκθεσιακό κέντρο στη Σίνδο θα προσφέρει σημαντικές δυνατότητες στον αγροτοδιατροφικό και βιομηχανικό τομέα της περιοχής, ενισχύοντας την παρουσία της Ελλάδας σε διεθνή fora μέσω κλαδικών εκθέσεων που μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται υπό συνθήκες πίεσης και ανεπαρκών υποδομών στο αστικό κέντρο. Η γεωγραφική εγγύτητα του χώρου με τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στις εκθέσεις, αλλά και με τις παραγωγικές μονάδες που θέλουν να προβληθούν, μειώνει το κόστος, απλοποιεί τη διοργάνωση και αυξάνει την αποδοτικότητα των συμμετεχόντων. Παράλληλα, σε μια εποχή που η περιβαλλοντική διάσταση της χωροθέτησης γίνεται κρίσιμος παράγοντας σχεδιασμού, η μεταφορά των εκθέσεων μεγάλης όχλησης εκτός του κέντρου συμβαδίζει πλήρως με τις αρχές της βιώσιμης πολεοδομίας και κυκλοφοριακής διαχείρισης, περιορίζοντας τις εκπομπές ρύπων και τον κυκλοφοριακό φόρτο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Η ίδρυση ενός νέου εκθεσιακού κέντρου στη Δυτική Θεσσαλονίκη δεν έχει μόνο επιχειρηματικό και περιβαλλοντικό όφελος, αλλά και κοινωνική διάσταση. Η Δυτική Θεσσαλονίκη και ιδίως ο Δήμος Δέλτα έχουν μετατραπεί επί δεκαετίες σε αποδέκτες όλων των οχληρών και ανεπιθύμητων δραστηριοτήτων της πόλης: αποθήκες, βιομηχανικές μονάδες, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, σωφρονιστικά καταστήματα, δομές μεταναστών. Όλα αυτά χωρίς καμία πρόβλεψη για αντισταθμιστικές υποδομές ή εμβληματικά έργα που θα μπορούσαν να δώσουν αναπτυξιακή ανάσα στην περιοχή. Είναι λοιπόν ηθικά και πολιτικά επιβεβλημένο να αναστραφεί η συνθήκη αυτή με ένα έργο υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα λειτουργήσει ως καταλύτης οικονομικής και κοινωνικής ανάτασης.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος στη Σίνδο δημιουργεί ένα περιβάλλον μοναδικής δυναμικής για συνέργειες μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, της επιχειρηματικότητας και του εκθεσιακού θεσμού. Ένα τέτοιο κέντρο μπορεί να λειτουργήσει και ως κόμβος για εκπαιδευτικά συνέδρια, τεχνολογικά fora, startup incubators και διεθνή δίκτυα, ενισχύοντας την καινοτομία και τη γνώση στην περιφέρεια. Το νέο εκθεσιακό κέντρο, λοιπόν, δεν είναι ένα απλό «υποκατάστατο» της ΔΕΘ, αλλά ένας αυτόνομος και εξειδικευμένος πυλώνας στο πλαίσιο ενός διπολικού μοντέλου ανάπτυξης για την πόλη.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Η αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να εξαντλείται εντός των ορίων του ιστορικού της κέντρου. Η δύναμή της είναι οι περιφέρειές της, οι παραγωγικές της ζώνες, οι άνθρωποί της που ζουν και εργάζονται έξω από το «τείχος» της πόλης. Η ώρα έχει φτάσει για την έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας τους. Σας καλούμε να στηρίξετε την πρότασή μας και να προχωρήσετε στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός νέου εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο, με θεσμικά, διοικητικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να αποδοθεί στη Θεσσαλονίκη – και ιδίως στη δυτική πλευρά της – ο ρόλος που της αξίζει.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία και περαιτέρω τεκμηρίωση της πρότασης.
Με εκτίμηση,
Η Δήμαρχος Δέλτα
Γερακίνα Μπισμπινά