Οι γιοί του εικαστικού δημιουργού, Ιωάννης και Αλέξανδρος, παρέλαβαν τις τιμητικές διακρίσεις μιλώντας για τον πατέρα τους.
«Δουλεύω για τις γενιές. Αυτές που είναι και αυτές που θάρθουν. Αν με ψάξουν όταν φύγω, θα είμαι μέσα στον Μέγα Αλέξανδρο. Η ψυχή μου είναι εκεί», είχε δηλώσει τον Σεπτέμβρη του 2020 ο ξεχωριστός εικαστικός δημιουργός Ευάγγελος Μουστάκας, ο καλλιτέχνης, που δημιούργησε ένα από τα κορυφαία τοπόνυμα που κοσμούν την Θεσσαλονίκη, το επιβλητικό άγαλμα του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου επάνω στο θρυλικό του άλογο, ενώ ταυτόχρονα υπενθυμίζουν σε όλους τη μακρά ιστορία της.

Για τον Εύαγγελο Μουστάκα, για το έργο του, αλλά και ειδικότερα για το χρονικό της δημιουργίας του, μίλησε η πρ. καθηγήτρια του ΑΠΘ Μυρτώ Πυροβέτση, η οποία, αναφερόμενη στον εμβληματικό «Έφιππο Μέγα Αλέξανδρο», ανακάλεσε από τη μνήμη της τα λεγόμενα του ίδιου του δημιουργού-γλύπτη: «Από την 4η Δημοτικού με εντυπωσίασε ο Μ. Αλέξανδρος και τον ονειρεύτηκα έφιππο και ορμητικό-ένας μυθικός ήρωας. Όπως τον ονειρεύτηκα παιδί 9 χρονών, έτσι τον έφτιαξα στο έργο μου. Έτσι, για το μνημείο δημιούργησα μια γλυπτική χώρου. Γεωμέτρησα στον έφιππο τις φόρμες για να αντέξουν στο χρόνο. Ήθελα ένα άλογο τον Βουκεφάλα, έξω από το πραγματικό, ένα άλογο ‘‘θηρίο’’. Έναν Αλέξανδρο να στηρίζεται άνετα στο ανορθωμένο άλογο, να κάθεται σαν στο θρόνο του κι αυτό επεδίωξα στην τελική μελέτη μου. Τον ήθελα μεγαλόπρεπο κι επιβλητικό, ορμητικό και σε ανάταση οραματισμού. Κι αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Μ. Αλεξάνδρου. Στρέφεται ανατολικα κρατώντας το σπαθί του, σύμβολο, με το οποίο έκοψε τον Γόρδιο Δεσμό», είχε πει ο Εύάγγελος Μουστάκας.

«Εικόνες πολέμου…»
«Θα ήταν σημαντικότατη παράλειψή μου να μην αναφέρω τη δήλωση που είχε κάνει ο κ. Μουστάκας για τον Γεώργιο Μόδη», τόνισε η Μυρτώ Πυροβέτση, ο οποίος, όπως είχε πει ο τιμώμενος γλύπτης, ήταν «η ψυχή του διαγωνισμού για τον Μέγα Αλέξανδρο», και ότι «εάν δεν υπήρχε αυτός ίσως δεν θα είχαμε σήμερα αυτό το μνημείο στη Θεσσαλονίκη».
Για προσωπικούς του λόγους, το τιμώμενο πρόσωπο, ο κ. Μουστάκας, δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση. Ωστόσο, μέσω μαγνητοσκοπημένου video, ευχαρίστησε θερμά τον δήμο Νεάπολης-Συκεών για την τιμή που του έκανε. Τον καλλιτέχνη εκποσώπησαν οι δύο γιοί του, ο Ιωάννης (εικαστικός) και ο Αλέξανδρος (ζωγράφος) Μουστάκας, παραλαμβάνοντας εκ μέρους του την αναμνηστική πλακέτα και το βιβλίο με την ιστορία του δήμου Νεάπολης-Συκεών που τους πρόσφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης. «Τα έργα του πατέρα μας έχουν βασιστεί στα προσωπικά του βιώματα. Γεγονότα που έζησε ο ίδιος, εικόνες πολέμου και χαμού, τα οποία, όμως, είχε τη δύναμη να τα χωνέψει και να τα βγάλει προς τα έξω με αυτή την μοναδική ικανότητα δημιουργίας που διαθέτει», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια των γιών του μεγάλου εικαστικού δημιουργού, δίνοντας το ελάχιστο στίγμα της έμπνευσης του πατέρα τους.

Αναφερόμενοι στις επιλογές που υιοθέτησαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης για την φωταγώγηση του όλου εργου (ανδριάντα, ανάγλυφο «της εν Ισσώ Μάχης», Μακεδονικές ασπίδες και σάρισες), εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αισθητική και την αποτελεσματικότητα που αυτές θα προσδώσουν στο έργο, καθώς -όπως είπαν- δεν αναδεικνύεται επαρκώς το μνημείο.
Πρωτοβουλίες Σίμου Δανιηλίδη
Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλιδης, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον Ευάγγελο Μουστάκα για την καθοριστική του συμβολή στα πολιτισμικά δρώμενα της χώρας μας. Απευθυνόμενος ο δήμαρχος στους γιούς του καλλιτέχνη, εξέφρασε την επιθυμία του να συναντηθεί σύντομα με τον ίδιο τον δημιουργό, καθώς -όπως είπε- η πόλη μας δεν τον τίμησε όσο θα έπρεπε. Παράλληλα εξέφρασε τη βούλησή του να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να γεφυρωθούν τυχόν διαφωνίες σε ζητήματα αισθητικης που αφορούν στο μνημειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της Μινιώ Μουτσοπούλου, συζύγου του Νίκου Μουτσόπουλου (πρώην καθηγητή του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης), η οποία εμφανίστηκε πρόθυμη να δωρίσει στον δήμο Νεάπολης-Συκεών μία μπρούτζινη προτομή, έργο του Ευάγγελου Μουστάκα, που βρίσκεται στην κατοχή της, αρκεί -όπως είπε-να προβληθεί από τον δήμο όπως του αρμόζει.
Την τελετή πλαισίωσαν οι χορωδίες Ενηλίκων του Ωδείου και του ΚΑΠΗ Αγίου Παύλου με μαέστρο την Ανίλα Τέλι, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Βουλγαρίδης (Παιδείας), Λάζαρος Ωραιόπουλος (Οικονομικών), Ιωάννης Ζαρίφης (Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας), Παρή Γενίτσαρη (Περιβάλλοντος και Πρασίνου), ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Απόστολος Παπάζογλου, Δόλια Χαριτίδου, Γιώργος Καστανίδης και Τζένη Ευθυμιάδου, η πρόεδρος της Δ.Κ. Νεάπολης Χριστίνα Τερζή, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Συκεών Σίμος Ανταβαλής και οι τοπικοί σύμβουλοι Γιώργος Βασιλειάδης, Ρένα Αυγερινού και Σοφία Ιακωβίδου.