Δήμος Θεσσαλονίκης: «Καινοτομία και Αυτισμός» – Επιστημονική και ενημερωτική εσπερίδα στο δημαρχείο, την Τετάρτη 

Δήμος Θεσσαλονίκης: «Καινοτομία και Αυτισμός» – Επιστημονική και ενημερωτική εσπερίδα στο δημαρχείο, την Τετάρτη 

Η ενημερωτική εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 19:00, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης», στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου Α΄1).

Επιστημονική και ενημερωτική εσπερίδα με θέμα «Καινοτομία και Αυτισμός» διοργανώνει, την Τετάρτη 21 Μαΐου, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής και Ρομποτικής στην Εκπαίδευση και στην Κοινωνία (L.I.R.E.S.) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Σύλλογο Αρωγής Συλλόγου Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Βορείου Ελλάδος «ΑΧΤΙΔΑ», το Κέντρο Αυτισμού «ΕΛΠΙΔΑ» του Συλλόγου Φίλων του Αυτιστικού Ατόμου «Αυτισμός-ΕΛΠΙΔΑ» και το Κέντρο Εκμάθησης ξένων γλωσσών σε μαθητές με δυσλεξία και άλλες ειδικές μαθησιακές διαφορετικότητες «Μy Way».

Η ενημερωτική εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 19:00, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης», στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου Α΄1).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα «Μαργαρίτα», το οποίο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο L.I.R.E.S. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η «Μαργαρίτα» δημιουργήθηκε με σκοπό την υποστήριξη παιδιών στο φάσμα του αυτισμού, τόσο εκπαιδευτικά, όσο και στο πεδίο των κοινωνικών δεξιοτήτων, αποτελώντας ένα πολύτιμο εργαλείο για εκπαιδευτικούς, επιστήμονες και γονείς. Εφαρμόστηκε στα Κέντρα Αυτισμού «ΑΧΤΙΔΑ» και «ΕΛΠΙΔΑ» και στο Κέντρο «My Way». 

Η εκδήλωση θα γίνει με τη μορφή συνέντευξης με τους ομιλητές από την δημοσιογράφο και Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου Αρωγής Συλλόγου Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Β.Ε. «ΑΧΤΙΔΑ», Εύα Ν. Μέρτζου και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της χρήσης της «Μαργαρίτας» στους ωφελούμενους. 

Στη συζήτηση συμμετέχουν ως ομιλητές/συνεντευξιαζόμενοι: 
•    Νίκος Φαχαντίδης/ Καθηγητής του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής ΠΑ.ΜΑΚ., Διευθυντής του Π.Μ.Σ. “Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” και Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμογών Πληροφορικής και Ρομποτικής στην Εκπαίδευση και στην Κοινωνία (L.I.R.E.S.), του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
•    Σταυρούλα Ζαφειρίου, Ψυχολόγος του Κέντρου Αυτισμού του Συλλόγου Αρωγής Συλλόγου Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Βορείου Ελλάδος «ΑΧΤΙΔΑ».
•    Άννα Κολέρδα, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Αυτιστικού Ατόμου «Αυτισμός-ΕΛΠΙΔΑ». 
•    Ευρώπη Κουτρουδίτση, Ειδική Παιδαγωγός του Κέντρου Αυτισμού «ΕΛΠΙΔΑ», του Συλλόγου Φίλων του Αυτιστικού Ατόμου «Αυτισμός-ΕΛΠΙΔΑ».
•    Ξένια Κωνσταντινοπούλου, συνιδρύτρια του «My Way», Καθηγήτρια Αγγλικών Ειδικής Αγωγής, Δρ. Νευρογλωσσολογίας του Α.Π.Θ., μεταδιδακτορική ερευνήτρια ειδικής αγωγής στο ΑΠΘ.  

Θα πραγματοποιηθεί, παράλληλα, σύντομη παρουσίαση με τίτλο «Το design thinking και η maker culture ως εργαλεία υποστήριξης ατόμων με αναπηρία» από τους:
•    Κωνσταντίνο-Αλκέτα Ουγγρίνη, Καθηγητή Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης, Διευθυντή Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων,  Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας.
•    Μαριάνθη Λιάπη, Αρχιτέκτονα, SMarchS MIT, Υπεύθυνη Διαχείρισης Ερευνητικών Προγραμμάτων TUC TIE Lab, Πολυτεχνείο Κρήτης. 

Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ερευνητές, επιστήμονες και επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων που ασχολούνται με τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, φοιτητές, γονείς ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.) και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ

Loading

Play