Καταργούν το Πάσχα στη Γαλλία – Ο Μπαϊρού βάζει «ψαλίδι» στις αργίες για αύξηση φορολογικών εσόδων

Καταργούν το Πάσχα στη Γαλλία – Ο Μπαϊρού βάζει «ψαλίδι» στις αργίες για αύξηση φορολογικών εσόδων

Από την Τρίτη, οι πολίτες της Γαλλίας βρίσκονται σε κατάσταση σοκ έπειτα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού σχετικά με μέτρα για τη διάσωση της εθνικής οικονομίας.

Μεταξύ των περικοπών που ανακοίνωσε, περιλαμβάνεται η πρόταση να καταργηθούν δύο επίσημες αργίες – ανάμεσά τους ενδέχεται να είναι η Δευτέρα του Πάσχα και η Ημέρα της Νίκης (8 Μαΐου) – στο πλαίσιο ενός σχεδίου που στοχεύει στη μείωση δαπανών και στην ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026.

Η συγκεκριμένη, ιδιαίτερα αμφισβητούμενη, πρόταση εντάσσεται σε ένα εκτεταμένο πακέτο δημοσιονομικών περικοπών που περιλαμβάνεται στο φιλόδοξο οικονομικό πρόγραμμα του Μπαϊρού.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η κατάργηση των δύο αργιών θα δώσει ώθηση στην παραγωγικότητα και θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, συμβάλλοντας έτσι σε συνολικές εξοικονομήσεις περίπου 44 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πρόταση αυτή ακολουθεί τη σαφή εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για έναν προϋπολογισμό που θα αντιμετωπίζει το μεγάλο δημόσιο χρέος και έλλειμμα της Γαλλίας.

Η εξοικονόμηση αυτή επιχειρείται την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα, τις οποίες ο Μακρόν θεωρεί κρίσιμες απέναντι στις «αναδυόμενες απειλές από τη Ρωσία και πέρα από αυτήν».

Ο Μπαϊρού αμφισβήτησε ανοιχτά τη θρησκευτική σημασία της Δευτέρας του Πάσχα, ενώ χαρακτήρισε τον Μάιο ως ένα μήνα γεμάτο… τρύπες, λόγω των πολλών αργιών: Πρωτομαγιά, Ανάληψη και Ημέρα της Νίκης.

Όπως είπε, οι προτάσεις αυτές είναι ενδεικτικές και είναι ανοιχτός σε εναλλακτικές ιδέες. Σημειώνεται ότι η Γαλλία διαθέτει αυτή τη στιγμή 11 επίσημες αργίες το χρόνο.

Ωστόσο, το σχέδιο ήδη προκαλεί αντιδράσεις: τα συνδικάτα και το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (η μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο) επιτέθηκαν στην πρόταση.

Ο ίδιος ο Μπαϊρού βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς η κυβέρνησή του δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν δεν καταφέρει να επιτύχει συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό, μπορεί να ανατραπεί από ψήφο δυσπιστίας.

Ο πρόεδρος Μακρόν έχει αναθέσει σε εκείνον την ευθύνη για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, έπειτα από τη διάλυση της Βουλής το 2024 και την πολιτική κρίση που ακολούθησε, με το Κοινοβούλιο να παραμένει βαθιά διχασμένο και ανίκανο να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Εάν αποτύχει, η χώρα κινδυνεύει με νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας, κάτι που θα ανεβάσει περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους – το οποίο ήδη υπερβαίνει τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, και αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερη δαπάνη στον προϋπολογισμό.

Loading

Play