Η τεχνολογία προχωρά με άλματα, και ένα από τα πιο εντυπωσιακά βήματα που είναι σε εξέλιξη είναι η δημιουργία του λεγόμενου κβαντικού Ίντερνετ, ένα νέο τύπο διαδικτύου που υπόσχεται απίστευτες ταχύτητες, απόλυτη ασφάλεια και επαναστατικές δυνατότητες για το μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η Cisco ανακοίνωσε ότι προχωρά έμπρακτα στην ανάπτυξη της κβαντικής δικτύωσης, της τεχνολογίας που θα επιτρέψει στους κβαντικούς υπολογιστές να επικοινωνούν μεταξύ τους και να λειτουργούν μαζί, όπως κάνουν σήμερα οι απλοί υπολογιστές μέσω του Ίντερνετ.
Αυτό το νέο είδος υπολογιστών, οι κβαντικοί υπολογιστές, θα μπορούν να λύσουν προβλήματα που σήμερα χρειάζονται χρόνια, όπως για παράδειγμα η ανακάλυψη νέων φαρμάκων ή η ανάλυση πολύπλοκων δεδομένων. Όμως, για να δουλέψουν σε μεγάλη κλίμακα, χρειάζονται ένα δίκτυο που να μπορεί να τους ενώνει και να τους αφήνει να συνεργάζονται.
Το δίκτυο αυτό είναι που φτιάχνει τώρα η Cisco. Με το νέο της κβαντικό chip, καταφέρνει να κάνει τα πρώτα βήματα για ένα πραγματικά κβαντικό Ίντερνετ, το οποίο θα είναι ταχύτατο, ενεργειακά αποδοτικό και συμβατό με τις σημερινές υποδομές (όπως οι οπτικές ίνες). Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν επιστημονική φαντασία, αλλά σύμφωνα με την Cisco, αυτά που κάποτε φάνταζαν δεκαετίες μακριά, έρχονται μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια. Η εποχή του κβαντικού κόσμου δεν είναι πια μακριά και η επανάσταση μόλις ξεκίνησε.
Αναλυτικότερα, την εβδομάδα που μας πέρασε, η Cisco ανακοίνωσε δύο σημαντικές εξελίξεις: την παρουσίαση του Quantum Network Entanglement Chip της Cisco, ενός πρωτοποριακού ερευνητικού προτύπου που επιτρέπει την αναβάθμιση των κβαντικών δικτύων και τη σύνδεση κβαντικών επεξεργαστών για την υλοποίηση εφαρμογών, καθώς και την εγκαινίαση των Cisco Quantum Labs, του εξειδικευμένου ερευνητικού της κέντρου στην Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, όπου επιστήμονες και μηχανικοί αναπτύσσουν τις τεχνολογίες κβαντικής δικτύωσης του μέλλοντος.
Αναφορικά με την πρόοδο στην κβαντική τεχνολογία, οι σημερινοί κβαντικοί επεξεργαστές διαθέτουν μόλις μερικές εκατοντάδες qubit, ενώ για χρήσιμες εφαρμογές απαιτούνται εκατομμύρια. Ακόμη και τα πιο φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης κβαντικών υπολογιστικών συστημάτων προβλέπουν λίγες μόνο χιλιάδες qubit μέχρι το 2030. Όπως σταδιακά εγκαταλείφθηκαν τα μεγάλα συγκεντρωτικά υπολογιστικά συστήματα, έτσι και το μέλλον των κβαντικών υπολογιστών δεν βρίσκεται σε έναν ενιαίο απομονωμένο υπολογιστή. Αντιθέτως, κλιμακούμενα κβαντικά Data Centers, όπου επεξεργαστές συνεργάζονται μέσω εξειδικευμένων δικτύων, θα αποτελούν τον πρακτικό και υλοποιήσιμο δρόμο του μέλλοντος.
Το Quantum Network Entanglement Chip της Cisco, βασικό στοιχείο της οράματός της, αναπτύχθηκε ως πρωτότυπο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα. Το chip αυτό παράγει κβαντικά συνδεδεμένα φωτόνια που επιτρέπουν στιγμιαία επικοινωνία ανεξαρτήτως απόστασης μέσω κβαντικής τηλεμεταφοράς.
Παρόλο που η Cisco γιορτάζει τα επίσημα εγκαίνια του Cisco Quantum Labs, η ομάδα της εργάζεται εδώ και χρόνια πάνω στα θεμέλια της κβαντικής δικτύωσης. Το εργαστήριο λειτουργεί ως χώρος όπου οι ερευνητές πειραματίζονται με λύσεις κβαντικής δικτύωσης που γεφυρώνουν τη θεωρία με την πρακτική εφαρμογή. Περισσότερα στοιχεία της εν λόγω τεχνολογίας θα ανακοινωθούν σύντομα καθώς ολοκληρώνεται το όραμα της εταιρείας για την κβαντική δικτύωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ