Λίνα Μενδώνη: «Τα σπήλαια αποκαλύπτουν τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου με την ιστορία»

Λίνα Μενδώνη: «Τα σπήλαια αποκαλύπτουν τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου με την ιστορία»

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την περιοδική έκθεση «Στη Σπηλιά: Ιστορίες από το σκοτάδι στο φως», σε συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας (ΕΠΣ). Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται μια αρχαιολογική έκθεση που αναδεικνύει την πολιτισμική σημασία των σπηλαίων, από την παλαιολιθική εποχή έως σήμερα, τα οποία προσελκύουν τον άνθρωπο, καθώς του προσφέρουν στέγη και προστασία. Εκτίθενται 296 αντικείμενα από 30 σπήλαια και βραχοσκεπές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της βόρειας Ελλάδας, παρουσιαζόμενα ευφάνταστα σε δύο αίθουσες, ως ένα δαιδαλώδες σπήλαιο.

Η Λίνα Μενδώνη, στον χαιρετισμό της, σημείωσε ότι η έκθεση «αποτελεί ένα φιλόδοξο και πρωτότυπο εγχείρημα που επιχειρεί, με εμπεριστατωμένη διεπιστημονική προσέγγιση, αλλά και σύγχρονη αισθητική, να φωτίσει –κυριολεκτικά και μεταφορικά– τη βαθιά, πολυδιάστατη και διαχρονική σχέση του ανθρώπου με τα σπήλαια. Μια σχέση, που ξεκινά από την αυγή της ανθρωπότητας και εκτείνεται αδιάλειπτα έως τις μέρες μας».

Όπως επεσήμανε, «η έκθεση λειτουργεί ως πρόσκληση και πρόκληση για εξερεύνηση και ανακάλυψη. Μέσα από την ιστορία, την τέχνη και την επιστήμη, οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν τον μοναδικό κόσμο των σπηλαίων και να εκτιμήσουν την αξία τους ως μνημείων της φύσης και του πολιτισμού. Τα σπήλαια προσφέρονται ως μάρτυρες της ανθρώπινης ιστορίας, αλλά και πύλες που μας συνδέουν με τις προαιώνιες ρίζες μας και την ίδια τη φύση».

Η υπουργός υπογράμμισε ότι «κάθε έκθεμα αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ που αφηγείται την ιστορία των σπηλαίων και της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου και της φύσης. Παράλληλα, αναδεικνύονται οι μεθοδολογικές και τεχνικές ιδιαιτερότητες, ο συναρπαστικός χαρακτήρας και οι ποικίλες προκλήσεις της σπηλαιολογικής αρχαιολογικής και ανθρωπολογικής έρευνας».

Η έκθεση αφηγείται ιστορίες για πλάσματα που έζησαν μέσα στα σπήλαια, για ζώα που έχουν εξαφανιστεί, αλλά και για τον άνθρωπο των Πετραλώνων, που έζησε περίπου 300.000 χρόνια πριν, καθώς και για τους νεολιθικούς κατοίκους που έδρασαν σε περιοχές όπως η κοιλάδα του Βοϊδομάτη και άλλες σπηλιές. Παρουσιάζεται μία σπάνια εικόνα του 15ου αιώνα με την κοίμηση του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, που μετακινείται από το Όρος για δεύτερη φορά.

Τα περισσότερα αρχαιολογικά κατάλοιπα προέρχονται από τις συλλογές της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, ενώ η οργάνωση της έκθεσης αποτελεί καρπό της συνεργασίας με έντεκα Εφορείες Αρχαιοτήτων και τρία μουσεία, που δάνεισαν αντιπροσωπευτικά αντικείμενα, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Loading

Play