Μαρινάκης: Φαινόμενα σαν αυτά που εντοπίστηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα εξαλειφθούν στο μέλλον

Μαρινάκης: Φαινόμενα σαν αυτά που εντοπίστηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα εξαλειφθούν στο μέλλον

Στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης την τελευταία περίοδο, αναφέρθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Aναλυτικά η εισαγωγική ομιλία

«Κατατέθηκε, χθες, στη Βουλή η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με σκοπό την πλήρη διερεύνηση των διαχρονικών παθογενειών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Στο πλαίσιο αυτής αναφέρεται, σε σχέση με τα πρόστιμα των 2,7 δισ. ευρώ που έχουν επιβληθεί από το 1996, ότι «από το ύψος και τη συχνότητα της επιβολής κυρώσεων με διαφορετικές κυβερνήσεις και διοικήσεις, καθίσταται σαφές ότι απαιτείται μια ενδελεχής έρευνα για την ανάδειξη των συστημικών και διαρθρωτικών αστοχιών γύρω από τη λειτουργία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., προκειμένου τα φαινόμενα αυτά να εξαλειφθούν στο μέλλον».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., με γνώμονα την ανάδειξη τυχόν ευθυνών και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, ώστε να αποτελεί έναν αποτελεσματικό και δίκαιο μηχανισμό για όλους τους παραγωγούς της χώρας.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται πως η εντολή που έλαβαν από το 2019 όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον Πρωθυπουργό ήταν να θωρακίσουν θεσμικά το κράτος απέναντι στις παρατυπίες και να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές. Το μήνυμα της μηδενικής ανοχής αποτυπώθηκε στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα ΑΦΜ για τον εντοπισμό παράνομων πληρωμών που οδήγησαν χιλιάδες υποθέσεις στις διωκτικές αρχές ή στις δικαστικές αίθουσες. 

Επισημαίνεται πως συνολικά ελέγχονται πάνω από 5.200 φυσικά πρόσωπα, αλλά και νομικά πρόσωπα, και σε πολλές περιπτώσεις οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν διώξεις ή οι υποθέσεις τους βρίσκονται στο ακροατήριο.

Τέλος, αποκρούονται οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης περί «κινδύνου παραγραφής». Όπως τονίζεται στην πρόταση, ήδη, «με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 καταργήθηκε η ειδική αποσβεστική προθεσμία για τα αδικήματα των μελών της Κυβέρνησης και των Υφυπουργών και η σχετική συνταγματική διάταξη εφαρμόζεται απευθείας».

Loading

Play