Ουκρανία: Νέοι προσπαθούν να αποφύγουν τη στράτευση – Άγριο ξύλο σε όσους πιάνουν στα σύνορα (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν είναι λίγοι οι Ουκρανοί που δεν θέλουν να πολεμήσουν και προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, έτσι ώστε να γλιτώσουν την επιστράτευση.

Το ρεπορτάζ του βρετανικού SkyNews αποκαλύπτει την άλλη πλευρά του πολέμου, αφού πολλοί Ουκρανοί δε νιώθουν έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, και γι’ αυτό επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα.

propoli

Όσοι προσπαθούν να φύγουν, φεύγουν κυρίως από Μολδαβία και Ρουμανία, αλλά και από άλλες κοντινές χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, και η Πολωνία. Από εκεί, συνεχίζουν όπως θέλουν τη ζωή τους. Είτε ζητούν άσυλο όταν φτάνουν είτε μετακινούνται σε άλλη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, δεν παραδίδονται πίσω στις ουκρανικές αρχές.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, όσους νέους πιάνουν, τους χτυπούν άγρια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε πρόσφατα νόμο για τη μείωση της ηλικίας κατάταξης από τα 27 στα 25 έτη. Επιπλέον, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας αναμένεται να ψηφίσει ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την επιστράτευση που θα επιταχύνει τη διαδικασία κατάταξης και θα καταργήσει διάφορες εξαιρέσεις για όσους προσπαθούν να αποφύγουν τη στράτευση.

Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο συνομίλησε με έναν από τους διακινητές, που δίνει την ευκαιρία στους Ουκρανούς που δεν θέλουν να πολεμήσουν να διαφύγουν.

Ο συγκεκριμένος άνδρας ο οποίος έχει το προσωνύμιο «Stas» αναφέρει ότι είναι σε θέση να βοηθήσει μόνο ένα μικρό μέρος αυτών που κάνουν αιτήσεις. Το κίνητρο δεν είναι θέμα ούτε για τον λαθρέμπορο. Ισχυρίζεται ότι ο σκοπός του είναι να σώσει τις ζωές των νέων.

«Απλώς δεν είναι έτοιμοι να πεθάνουν, οι νέοι δεν είναι έτοιμοι να θαφτούν ζωντανοί», λέει.

«Έτσι, απευθύνονται σε εμάς για βοήθεια. Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων στρέφεται σε εμάς – δεν θα αναφέρω ονόματα». Οργανώνει «περάσματα» για άνδρες που προσπαθούν να αποφύγουν ην επιστράτευση.

Βάζοντάς τους κρυφά σε μία από τις πέντε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, οι πελάτες του μπορούν να υποβάλουν αίτηση για προσωρινή διαμονή – με τη σιγουριά ότι δεν θα τους στείλουν πίσω. Στην Ουκρανία, το ταξίδι αυτό αποτελεί σοβαρή παραβίαση του στρατιωτικού νόμου, ο οποίος θεσπίστηκε μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.

Οι άνδρες μεταξύ 18 και 60 ετών δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ο λαθρέμπορος τους βοηθά να παραβιάσουν τους κανόνες της επιστράτευσης, διότι ο στρατός αναζητά πλέον νέους στρατιώτες έπειτα από δύο χρόνια έντονων μαχών.

Το κόστος του ταξιδιού έχει εκτοξευθεί καθώς οι αρχές ενισχύουν την ασφάλεια στα δυτικά τους σύνορα.

Η διέλευση με τα πόδια κοστίζει 6.000 δολάρια αλλά οι δραπέτες έχουν έκπτωση 2.000 δολαρίων αν είναι πρόθυμοι να διασχίσουν κολυμπώντας έναν από τους πολλούς ποταμούς που χωρίζουν την Ουκρανία από άλλες χώρες.

Loading