Διεθνείς αναλυτές ερμηνεύουν την πρόσφατη δημόσια παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν ως απόδειξη της ρωσικής «επικράτησης στα πεδία των μαχών, αλλά και σε διπλωματικό πεδίο».
Σε χρονική εγγύτητα με αυτή την εκτίμηση, το Κρεμλίνο προέβη σε αντίδραση απέναντι στις αιτιάσεις πως «αγνόησε το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων και την έκκληση Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία». Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθάρισε πως «κανείς δεν ενδιαφέρεται να παραταθεί η διαδικασία», απορρίπτοντας για ακόμη μια φορά να δώσει απάντηση ακόμα και στην πρόταση για την πραγματοποίηση ρωσο-ουκρανικών διαβουλεύσεων στο Βατικανό.
Εν τω μεταξύ, το Κουρσκ —που το 1943 αποτέλεσε θέατρο μιας αποφασιστικής σοβιετικής νίκης απέναντι στα ναζιστικά στρατεύματα— μετατράπηκε τον περασμένο Αύγουστο στον στόχο της μεγαλύτερης στρατιωτικής εισβολής εντός ρωσικού εδάφους από τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ωστόσο οι «Ουκρανοί εισβολείς» έχασαν τα κεκτημένα μέσα σε 264 ημέρες με απώλειες 76.5000 ανδρών, όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο Tass και άλλες ρωσικές πηγές, με αφορμή την επίσκεψη του Βλάντιμιρ Πούτιν.
Λίγες ώρες μετά τη συνομιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε στη δημοσιότητα χαμόγελα, γύρω από ένα τραπέζι με γλυκά , ενώ υπενθύμισε τον πυρηνικό σταθμό της περιοχής, τον οποίο κι επισκέφτηκε.
Ο Πούτιν είχε μεταβεί στο Κουρσκ και στα τέλη Μαρτίου, όταν εξέφρασε την ελπίδα η περιφέρεια να απελευθερωθεί πλήρως η περιοχή.
Αυτή την φορά η συμβολική αξία της επίσκεψης περιλαμβάνει μήνυμα νίκης – και όχι μόνο εδαφικής – κατά αρκετούς αναλυτές.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμία «παραχώρηση» στη Ρωσία, δήλωνε νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο επαναλαμβάνοντας ότι αναμένει από τη Μόσχα να παρουσιάσει σχέδιο για εκεχειρία.