Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής, στα «σενάρια» για την αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως αλλά και τη στρατηγική που χρειάζεται να ακολουθηθεί ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC) και ομότιμος καθηγητής Βιώσιμης Ενέργειας στο Imperial College London, Τζιμ Σκία, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Επικεφαλής της IPCC από τον Ιούλιο του 2023, ο σερ Τζιμ Σκία ασχολείται με τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, όπως προεδρεύει της επιστημονικής επιτροπής της ειδικής έκθεσης της IPCC για την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 °C.
«Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μέση αύξηση ήταν πιθανώς περίπου 1,3 °C. Παρόλα αυτά, πλησιάζουμε τον 1,5 °C, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί», σημειώνει, αναφερόμενος στις θερμοκρασίες μέσα στο 2024. Υπογραμμίζει επίσης ότι είναι «πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε τον 1,5 °C μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, αν συνεχιστεί η παρούσα πορεία», χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα αποκατάστασης της κατάστασης μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Σκία τονίζει ότι η περιοχή της Μεσογείου έχει χαρακτηριστεί «hotspot» και είναι μια από τις πιο ευάλωτες περιοχές παγκοσμίως.
«Η ερημοποίηση και η ξηρασία είναι μεγάλα προβλήματα, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι πυρκαγιές είναι ανησυχητικά», αναφέρει και προσθέτει ότι «οι δράσεις μας πρέπει να είναι καλύτερες στην εφαρμογή πολιτικών που θα επιτρέψουν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».
Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων είναι σύνθετη και απαιτεί διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως η «αλλαγή των καλλιεργειών, η ορθολογική χωροταξία και ο σχεδιασμός των πόλεων», που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και θα μειώσουν την ανάγκη για κλιματισμό.
Αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών, ο κ. Σκία σημειώνει ότι «έχουν γίνει βήματα προόδου και χωρίς αυτά, οι εκπομπές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες». Επισημαίνει πως «πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για να βρεθούμε στον σωστό δρόμο», προτείνοντας μέτρα όπως η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
Αναφερόμενος στην επόμενη φάση της δουλειάς της IPCC, εξηγεί ότι οι τρεις επιστημονικές ομάδες εργασίας θα εστιάσουν σε διαφορετικούς άξονες, όπως οι επιπτώσεις των ακραίων φαινομένων και η προσαρμογή στις πόλεις.
«Γεωπολιτικά, βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση», παραδέχεται, ωστόσο υπογραμμίζει ότι η κλιματική αλλαγή παραμένει το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο ζήτημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
«Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Αν δεν αναλάβουμε δράση, η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη», καταλήγει.
Ο σερ Τζιμ Σκία φιλοξενήθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) και το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης (ΕΣΑΔ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ