O δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών επισημαίνει για μία ακόμη φορά πως η μόνη εφικτή και βιώσιμη λύση για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη είναι η δημιουργία καταπράσινου Μητροπολιτικού Πάρκου στους χώρους όπου σήμερα βρίσκεται η ΔΕΘ για να ανασάνει η πόλη και η μεταφορά του Εκθεσιακού φορέα στα δυτικά για να επιτευχθεί επιτέλους η ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης
Λίγες μόνο ημέρες μετά την αλλαγή των κυβερνητικών σχεδίων για τη ΔΕΘ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού στην τελευταία επίσκεψή του στην πόλη και τη σύσκεψη με τους δημάρχους της δυτικής Θεσσαλονίκης, δήθεν εναλλακτικές προτάσεις χωροθέτησης της ΔΕΘ προκαλούν προβληματισμούς σχετικά με τη σκοπιμότητά τους και υποψίες εξυπηρέτησης σκοτεινών συμφερόντων.
Πολύ περισσότερο τώρα που ήρθε με τον πιο επίσημο τρόπο -σε συνάντηση με την Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στη ΔΕΘ- η επιβεβαίωση από τα χείλη του πρύτανη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) Σταμάτη Αγγελόπουλου ότι «το πανεπιστήμιο δύναται να συμβάλει στην ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης με όλα τα μέσα που διαθέτει (εκπαιδευτικά, επιστημονικά, ερευνητικά) αλλά και με τα περιουσιακά του στοιχεία». Έτσι καταρρίφθηκε και η κατευθυνόμενη παραφιλολογία τις ημέρες της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ότι δήθεν δεν υφίσταται χώρος στη Σίνδο.
Τώρα λοιπόν είναι ακόμη πιο περίεργο και μάλλον στην υπηρεσία συμφερόντων να προτείνονται όψιμα άλλες λύσεις από τη μόνη λογική και βιώσιμη για τη ΔΕΘ, την πόλη και τη δυτική πλευρά της που είναι η μεταφορά του εκθεσιακού κέντρου στη δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στη Σίνδο. Άλλωστε, αυτή η λύση προκρίθηκε από τους ειδικούς ήδη μετά το 2000 αφού επιλέχθηκε ομόφωνα από ανεξάρτητη τεχνοκρατική επιτροπή που την ξεχώρισε από άλλους πέντε χώρους μεταξύ των οποίων και η περιοχή αεροδρομίου επειδή πληροί τις σημαντικότερες προδιαγραφές (διασταύρωση ΠΑΘΕ-Εγνατίας, εφαπτόμενη σιδηροδρομική γραμμή, γειτνίαση με το λιμάνι άμεση επέκταση προαστιακού).
Από την άλλη, η ανάπτυξη στα δυτικά που αποτελεί ζητούμενο εδώ και τέσσερις δεκαετίες και ανιχνεύεται μόνο στις υποσχέσεις και τα ευχολόγια όλων των κυβερνήσεων είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί όλους, ειδικά όσους θέλουμε να λέμε ότι εμπνεόμαστε από τα ιδεώδη της ισόρροπης ανάπτυξης των πόλεων, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.
Στη δυτική Θεσσαλονίκη κατοικεί, ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά κατά πλειοψηφία το πιο δυναμικό κομμάτι της πόλης, η εργατική τάξη, επιστήμονες, επαγγελματίες, φοιτητές και χιλιάδες μαθητές. Όσοι λοιπόν αγνοούν αυτή την πλευρά της πόλης επιδίδονται σε έναν ιδιότυπο κοινωνικό ρατσισμό αγνοώντας στην πράξη τις καθημερινές ανάγκες 500.000 πολιτών!
Η αδικημένη, ξεχασμένη, υποβαθμισμένη και περιθωριοποιημένη δυτική Θεσσαλονίκη όπως επισημαίνει επανειλημμένως και ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας αποτελεί το φουγάρο της Θεσσαλονίκης αφού δυστυχώς μέχρι σήμερα κρίνεται κατάλληλη μόνο για τη φιλοξενία της βαριάς οχλούσας βιομηχανίας της πόλης και άλλων, ιδιαίτερα επιβαρυντικών για το περιβάλλον, μονάδων. Αντιθέτως, ποτέ δεν βρίσκει εκεί θέση καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία ή δομή όπως συμβαίνει με την ανατολική πλευρά της πόλης όπου έχουν την έδρα τους το ΕΚΕΤΑ, το ΝΟΗΣΙΣ, το CEDEFOP, το ΚΕΔΕΚ, το θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδας, ο ΕΦΕΤ, το Τεχνολογικό Πάρκο, διάφορες θερμοκοιτίδες ανάπτυξης επιχειρήσεων, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το αγρόκτημα του ΑΠΘ, το ΤΕΦΑΑ και το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, το Balcan Center, η Εγνατία Οδός ΑΕ, το Thess intec, κλπ. Την ίδια ώρα, ούτε μία αντίστοιχη δομή υφίσταται στα δυτικά.
Ειλικρινά, όσοι βάζουν αυτή την κρίσιμη στιγμή της αλλαγής της κυβερνητικής θέσης και άλλη πρόταση στο τραπέζι για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, θυμίζουν τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου στο δήμο Θεσσαλονίκης η οποία ενώ αναγκάστηκε να αποδεχθεί την αναγκαιότητα μεταφοράς της Έκθεσης εκτός κέντρου έδινε εμμονικά μάχη οπισθοφυλακής για να επιτύχει την κατασκευή του νέου εκθεσιακού κέντρου στους Λαχανόκηπους, δηλαδή στα στενά διοικητικά όρια του δήμου Θεσσαλονίκης. Η πρόταση βέβαια απορρίφθηκε ως εντελώς ακατάλληλη…
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη πρόταση για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του δημοσίου χώρου όπου σήμερα βρίσκεται η ΔΕΘ από την μεταφορά του εκθεσιακού κέντρου σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που θα έχουν και τη δυνατότητα φιλοξενίας διεθνών συνεδρίων στη Σίνδο.
Η πρόταση αποτελεί και την μοναδική ελπίδα για τον πρασινισμό του κέντρου της πόλης με παράλληλη αναπτυξιακή ώθηση στην παραμελημένη δυτική Θεσσαλονίκη.
Στην κρίσιμη καμπή που βρισκόμαστε οποιαδήποτε ολιγωρία ή παρέκκλιση από το στόχο μας θα έχει επιπτώσεις στο μέλλον μας και ιδιαίτερα στο μέλλον της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Επικεντρώνουμε και πάλι στο στόχο και ζητάμε:
-Την άμεση μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο με την παράλληλη κατεδάφιση όλων των κτισμάτων που συναποτελούν το εκθεσιακό κέντρο πέραν αυτών που είναι διατηρητέα. Άλλωστε η πλειονότητα των κτιρίων μέσα στη ΔΕΘ στην καρδιά της πόλης προσβάλλουν με την αισθητική τους την ιστορία της
-Τη δημιουργία στους χώρους που σήμερα καταλαμβάνει η ΔΕΘ ενός καταπράσινου Μητροπολιτικού Πάρκου που θα συμβάλει στη δημιουργία του Πράσινου Πετάλου το οποίο θα ξεκινάει από την παραλία θα περιλαμβάνει το πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο 424, την περιοχή της Αγίας Φωτεινής, το Γ’ Σώμα Στρατού που ως Νατοϊκό πλέον στρατηγείο θα πρέπει να μεταφερθεί εκτός πόλης, την Ευαγγελίστρια (στα πρώην κοιμητήρια και πέριξ με τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις που δεσμεύεται να ολοκληρώσει ο δήμος μας), τους Κήπους του Πασά, το περιαστικό δάσος και μέσω των Μετεώρων Πολίχνης θα φτάνει στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το 424 ΓΣΝ και από εκεί μέσω Ευκαρπίας και ΤΙΤΑΝ στο Καλοχώρι. Εκατοντάδες χιλιάδες φυτεύσεις σε δημόσιους χώρους θα δώσουν στην πόλη ένα «Πράσινο Πέταλο» το οποίο θα της επιτρέψει να ανασάνει.
-Τη δημιουργία στη δημόσια έκταση που επελέγη ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 στη Σίνδο, ενός υπερσύγχρονου Εκθεσιακού και Συνεδριακού κέντρου. Ενός κέντρου που θα δώσει στη Θεσσαλονίκη το προφίλ της πόλης που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί διεθνείς εκθέσεις υψηλών προδιαγραφών και θα την επανατοποθετήσει στον παγκόσμιο χάρτη των πόλεων-διεθνών εκθεσιακών και συνεδριακών κέντρων επιτρέποντάς της να διεκδικήσει επάξια την ΕΧPO.
Η άμεση δημιουργία μεγάλου καταπράσινου Μητροπολιτικού Πάρκου στο κέντρο της πόλης αφορά την ίδια μας τη ζωή. Αλλά και η δυτική Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει το 2040 (στην καλύτερη περίπτωση) για να ανασάνει όταν -σύμφωνα με τους υφιστάμενους σχεδιασμούς- φτάσει εκεί το μετρό.
Το πιο ζωντανό κομμάτι της πόλης αξίζει καλύτερη τύχη και πιο σοβαρή αντιμετώπιση από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά.
Το διεθνές εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης μπορεί να λειτουργήσει στους χώρους του ΔΙΠΑΕ, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση, μέσα στην επόμενη τριετία.