«Το όραμά μου είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να γίνει μέχρι το τέλος της θητείας μου ένα ευρωπαϊκό κέντρο αριστείας», δηλώνει ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και διεθνώς γνωστός κοσμολόγος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Περιγράφει τις μεγάλες προτεραιότητές του, μεταξύ των οποίων την επέκταση των ερευνητικών εγκαταστάσεων και την προμήθεια υπερσύγχρονων επιστημονικών οργάνων.
Συνεχίζοντας την προσπάθεια του προκατόχου του για απορρόφηση της μεγάλης χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο Σπύρος Βασιλάκος έχει ξεκινήσει ήδη να εργάζεται στην κατεύθυνση της υλοποίησης των έργων, τα οποία θα δώσουν μια αναπτυξιακή δυναμική στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα για την πλήρη ανάπτυξη του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής ΠΑΓΓΑΙΑ στα Αντικύθηρα, προϋπολογισμού 22 εκατομμυρίων ευρώ, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2026.
Αγορά σύγχρονου εξοπλισμού θα πραγματοποιηθεί και για τα τρία Ινστιτούτα του Αστεροσκοπείου, καθώς αυτός θα ενισχύσει το ερευνητικό προφίλ του ΕΑΑ.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Σπύρος Βασιλάκος έχει θέσει στόχο τη μεταμόρφωση του αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε «Space Hub», με την προσθήκη νέων υποδομών και τη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου.
Ο κ. Βασιλάκος επισημαίνει την πρόθεση να ενισχυθεί η επικοινωνία με δορυφόρους και η έρευνα στην ατμόσφαιρα, αναμένοντας ένα σημαντικό βήμα στον επιστημονικό τουρισμό.
Το μέλλον των ερευνητικών υποδομών στον Χελμό και το Κρυονέρι φέρνει ελπίδες καθώς το ΕΑΑ συμμετέχει στην αποστολή Psyche της NASA, στοχεύοντας να λειτουργήσει ως το μοναδικό ευρωπαϊκό κέντρο που επικοινωνεί με το διαστημόπλοιο.
Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζεται η προμήθεια νέων μετεωρολογικών και σεισμολογικών σταθμών που θα ενισχύσουν την παρακολούθηση του καιρού και της σεισμικότητας στην περιοχή.
Ο κ. Βασιλάκος τονίζει την σημασία της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση επιστημόνων στην Ελλάδα με στόχο την αναστροφή του brain drain.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη σύνδεσης της επιστήμης με την κοινωνία, ο κ. Βασιλάκος δηλώνει την πρόθεση του ΕΑΑ να επεκτείνει τις δράσεις του σε ακριτικές περιοχές και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.
Ο Σπύρος Βασιλάκος συμπεριλαμβάνεται στο 2% των πιο επιδραστικών επιστημόνων παγκοσμίως, αναδεικνύοντας την προσφορά του στην επιστημονική κοινότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ