Οι ένοπλες βεδουίνικες φυλές της Συρίας γνωστοποίησαν την Κυριακή ότι αποχώρησαν από τη Σουέιντα έπειτα από μια εβδομάδα σφοδρών μαχών.
Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε πολιτοφυλακές της θρησκευτικής κοινότητας των Δρούζων και σε σουνιτικές μουσουλμανικές φυλές προκάλεσαν τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο την ήδη εύθραυστη μεταπολεμική πορεία της χώρας.
Παράλληλα, το Ισραήλ πραγματοποίησε δεκάδες αεροπορικές επιθέσεις στην επαρχία Σουέιντα, περιοχή με ισχυρή παρουσία Δρούζων, στοχεύοντας κυβερνητικά στρατεύματα που είχαν ουσιαστικά ταχθεί στο πλευρό των Βεδουίνων.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις αναδιπλώθηκαν για να σταματήσουν τις νέες μάχες που ξέσπασαν την Πέμπτη, προτού αποσυρθούν και πάλι.
Ο προσωρινός πρόεδρος Ahmad al-Sharaa, είχε προσπαθήσει να απευθυνθεί στην κοινότητα των Δρούζων, παραμένοντας επικριτικός απέναντι στις πολιτοφυλακές. Αργότερα προέτρεψε τους Βεδουίνους να εγκαταλείψουν την πόλη, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον ρόλο του κράτους στον χειρισμό των υποθέσεων της χώρας και στην αποκατάσταση της ασφάλειας».
«Ευχαριστούμε τους Βεδουίνους για την ηρωική τους στάση, αλλά απαιτούμε να δεσμευτούν πλήρως στην κατάπαυση του πυρός και να συμμορφωθούν με τις εντολές του κράτους», είπε σε ομιλία του που μεταδόθηκε το Σάββατο.
Η απόσυρση των Βεδουίνων έφερε μια ηρεμία στην περιοχή. Η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε την Κυριακή ότι στέλνει 32 φορτηγά στη Σουέιντα φορτωμένα με τρόφιμα, φάρμακα, νερό, καύσιμα και άλλη βοήθεια, αφού οι μάχες άφησαν την επαρχία με διακοπές ρεύματος και ελλείψεις. Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το υπουργείο Υγείας στέλνει επίσης αυτοκινητοπομπή με φορτηγά.
Ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον στη Συρία, Τομ Μπάρακ, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις και οι φρικαλεότητες «επισκίασαν» μια αρχική συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μεταπολεμική μετάβαση της χώρας και την άρση των κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα.
«Όλες οι παρατάξεις πρέπει να καταθέσουν αμέσως τα όπλα, να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να εγκαταλείψουν τους κύκλους της φυλετικής εκδίκησης», δήλωσε ο Μπάρακ στο X. «Η Συρία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή – η ειρήνη και ο διάλογος πρέπει να επικρατήσουν – και να επικρατήσουν τώρα».