Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ, με αρκετές αναφορές και επικρίσεις σχετικά με τις τοποθετήσεις του για το casus belli.
Συγκεκριμένα, το CNN Turk παρέθεσε αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού που φαίνεται να ενόχλησαν την Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας «αλαζονική» την απαίτησή του να αρθεί η τουρκική απειλή πολέμου, ενώ μια αναφορά του σχετικά με την τουρκική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα θεωρήθηκε από το τουρκικό δίκτυο ως «απειλή».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι σε αντάλλαγμα για τη συγκατάθεση της Τουρκίας να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα, θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των έξι μιλίων στο Αιγαίο. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι έχει «καλές σχέσεις» με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι θα μεταφέρει στον πρόεδρο Ερντογάν το αίτημά του για αλλαγή της πρακτικής που η Τουρκία θεωρεί πράξη πολέμου», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της τουρκικής ιστοσελίδας και συνεχίζει:
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι ‘η ομοφωνία είναι απαραίτητη για να υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση οποιαδήποτε συμφωνία με μια τρίτη χώρα’ και πρόσθεσε ότι ‘αν η Τουρκία θέλει να συμπεριληφθεί στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, πρέπει να λάβει υπόψη της τις ανησυχίες μας. Έχουν περάσει 30 χρόνια από την απόφαση για το casus belli. Ήρθε η ώρα να ζητήσουμε από τους Τούρκους φίλους μας να βγάλουν αυτή την απόφαση από το τραπέζι’».
Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρεται: «Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: ‘Από τη μία θα θέλετε να επωφεληθείτε από τους οικονομικούς πόρους της ΕΕ, από την άλλη θα απειλείτε ένα κράτος μέλος της ΕΕ αν εφαρμόσει κάτι που έχει δικαίωμα να κάνει, αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Αυτό θα πω στον Ερντογάν, με τον οποίο έχω καλές σχέσεις’. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας-Τουρκίας, του οποίου θα συμπροεδρεύει με τον Πρόεδρο Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία τους επόμενους μήνες και ότι γίνονται εργασίες για τον καθορισμό ημερομηνίας της συνάντησης».
Καταλήγοντας, το δημοσίευμα κάνει μία αναφορά στο casus belli. «Είναι όρος των διεθνών σχέσεων που σημαίνει ‘αιτία πολέμου’ στα λατινικά. Στις 8 Ιουνίου 1995, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφάσισε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας πέραν των έξι ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο αποτελούσε casus belli και ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να δοθούν στην κυβέρνηση όλες οι εξουσίες, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επέμβασης».
Η Hurriyet από τη μεριά της έχει τίτλο «Πρόταση Μητσοτάκη για το Αιγαίο, ζήτησε άρση του casus belli» ενώ η Turkiye κάνει λόγο για «σκανδαλώδες αίτημα Μητσοτάκη για το Αιγαίο».
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια σκανδαλώδη δήλωση με στόχο τη συμμετοχή της Τουρκίας σε νέα αμυντικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταργήσει την απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995 που ισοδυναμούσε με «πολεμική απειλή» προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα αμυντικά κονδύλια της ΕΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά η Turkiye.