Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στον χαρακτηρισμό του χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καρυάς στη Φθιώτιδα ως ιστορικού τόπου, έπειτα από την θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Ο Σταθμός της Καρυάς, ως τόπος σημαντικών ιστορικών γεγονότων, αποτελεί μνημείο της βαναυσότητας και της θηριωδίας του ναζισμού και είναι αναπόσπαστο μέρος της συλλογικής ιστορικής μνήμης, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα.
Το έργο εξυπηρετούσε τις ανάγκες ανεφοδιασμού των Ναζί, οι οποίοι είχαν εντείνει τις προσπάθειες μεταφοράς πρώτων υλών και στρατιωτικών δυνάμεων. Οι εργάτες, που βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση, αναγκάζονταν να σπάζουν πέτρες με τα χέρια τους και να φορτώνουν βαγονάκια υπό βίαιες συνθήκες. Πολλοί πέθαναν από εξάντληση ή εκτελέσεις, και μετά την ολοκλήρωση των έργων, το εργοτάξιο εγκαταλείφθηκε.
Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «Η Καρυά αποτελεί τόπο καταναγκαστικής εργασίας και μαρτυρία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα. Οι εργάτες έπρεπε να ανοίξουν μια τομή στην πλαγιά ενός βουνού για μια σιδηροδρομική γραμμή, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Στο εργοτάξιο εργάστηκαν 300 ως 500 Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη, και οι ελάχιστοι επιζώντες με την επιστροφή τους στην πόλη τον Αύγουστο του 1943, πήραν τον δρόμο για το Άουσβιτς.»
Για τον χαρακτηρισμό του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καρυάς, χρησιμοποιήθηκαν τεκμήρια από διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα που φωτίζει την τραγική ιστορία της ναζιστικής καταναγκαστικής εργασίας στην Ελλάδα. Το υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζει τα γεγονότα στην Καρυά και αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής καταναγκαστικής εργασίας στην Ελλάδα.
Η Καρυά βρισκόταν στην περιοχή της ιταλικής κατοχής, αλλά οι Γερμανοί είχαν πλήρη έλεγχο του σιδηροδρομικού δικτύου. Εκεί, υπό τη διοίκηση της γερμανικής Οργάνωσης Todt, κλήθηκαν να διανοίξουν μια σιδηροδρομική τομή μήκους 100 και βάθους 20 μέτρων σε βραχώδη βουνοπλαγιά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ