Διαδικασία ισοτιμίας πτυχίων για 400.000 αποφοίτους ΤΕΙ από το υπουργείο Παιδείας

Διαδικασία ισοτιμίας πτυχίων για 400.000 αποφοίτους ΤΕΙ από το υπουργείο Παιδείας

Η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας φέρνει λύση για την ισοτιμία πτυχίων περισσότερων από 400.000 αποφοίτων των πρώην Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) με τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά πτυχία. Η διαδικασία αυτή θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2026.

Η ρύθμιση θα αφορά τους αποφοίτους που έχουν αποφοιτήσει μετά το 2001, όταν τα ΤΕΙ ανωτατοποιήθηκαν, και τα πτυχία τους δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιστοιχηθεί με τίτλους σπουδών των ΑΕΙ. Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε ότι πρόκειται για το «κλείσιμο μίας εκκρεμότητας δεκαετιών» και την «αποκατάσταση μίας αδικίας».

Η διαδικασία θα βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια, όπως το ευρωπαϊκό σύστημα πιστωτικών μονάδων (ECTS) και το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών, με στόχο να διασφαλιστεί η ποιότητα και η αξιοπιστία της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δίνουμε καθαρή λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα, ανέφερε η υπουργός.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο, η ρύθμιση θα καθορίζει τη διαδικασία ισοτίμησης των πτυχίων ΤΕΙ με τα πανεπιστημιακά πτυχία, ενώ θα υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες αποφοίτων βάσει της διάρκειας σπουδών και του περιεχομένου των προγραμμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αντιστοίχιση θα αναγνωρίζεται αυτόματα, ενώ σε άλλες θα απαιτείται παρακολούθηση μαθημάτων.

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην κάλυψη ενός θεσμικού κενού που δημιουργήθηκε από προηγούμενες μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση. Η ρύθμιση αναμένεται να αφορά έναν πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών, καθώς οι απόφοιτοι των πρώην ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τις 400.000.

Loading

Play