Εμφανώς συγκινημένος, ο νέος πάπας, Λέων 14ος, βγήκε στο μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου και χαιρέτισε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία και τον επευφημούσε με τη φράση «Ζήτω ο πάπας». «Ειρήνη σε όλους, αδελφοί και αδελφές. Αυτός είναι ο πρώτος χαιρετισμός του Αναστάντος Κυρίου και αυτός ο χαιρετισμός ας φτάσει στις οικογένειές σας, σε όλη τη γη». Αυτή είναι η ειρήνη του Αναστάντος Κυρίου, μια ειρήνη ταπεινή και επίμονη, προέρχεται από τον Θεό που μας αγαπά όλους, απεριόριστα.
«Θυμόμαστε ακόμη την αδύναμη φωνή του πάπα Φραγκίσκου που ευλόγησε τη Ρώμη, όλον τον κόσμο, το πρωί του Πάσχα. Ο Θεός σας αγαπά όλους. Το κακό δεν θα υπερισχύσει. Χωρίς φόβο, ενωμένοι, χέρι-χέρι, προχωρούμε». Είμαστε μαθητές του Κυρίου, ο κόσμος χρειάζεται το φως του. Είναι η γέφυρα για να φτάσει σε μας ο Θεός και η αγάπη του. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε γέφυρες με διαλόγους, με συναντήσεις, ενωμένοι όλοι ως ένας μόνο λαός. Πάντα με ειρήνη.
Ο Λέων 14ος εξέφρασε ευχαριστίες προς τους καρδινάλιους που τον επέλεξαν για να περπατήσουν μαζί αναζητώντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, καθώς και να διακηρύξουν το Ευαγγέλιο με όραμα. Δήλωσε ότι είναι παιδί του Αγίου Αυγουστίνου και κάλεσε τους πιστούς να πορευτούν όλοι μαζί προς την πατρίδα που προετοίμασε ο Θεός.
Ένας ιδιαίτερος χαιρετισμός στην Εκκλησία της Ρώμης: Πρέπει να είμαστε μια ιεραποστολική εκκλησία που οικοδομεί διάλογο και γέφυρες, με ανοιχτές αγκάλες, διάλογο και αγάπη. Σε όλους εσάς, αδελφούς και αδελφές, λέω ότι θέλω να είμαστε συνοδική Εκκλησία η οποία αναζητά πάντα την ειρήνη και θα είναι στο πλευρό όσων υποφέρουν.
Η Παρθένος είναι πάντα στο πλευρό μας. Σας ζητώ να προσευχηθούμε μαζί για τη νέα αυτή αποστολή μου, για την ειρήνη στον κόσμο. Επίσης, ο Λέων 14ος ανακοίνωσε ότι θα δώσει άφεση αμαρτιών, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί του.
Την πρώτη ευλογία του ποντίφικα έλαβαν πάνω από 200.000 άνθρωποι που έσπευσαν στο Βατικανό, με σημαίες από σχεδόν όλες τις καθολικές χώρες. Μένει να δούμε αν ο νέος πάπας θα μεταβεί στη Νίκαια στα τέλη Μαΐου για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο -όπως είχε συμφωνηθεί με τον Φραγκίσκο- επ’ ευκαιρία των 1700 ετών από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ