Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι δύο χώρες τους θα πρέπει να έχουν μια «ακλόνητη φιλία», καθώς οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους ανεβάζοντάς την σε νέο επίπεδο σε μια περίοδο έντονης αντιπαράθεσης με τη Δύση.
Σε συνομιλίες στο Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες αυτοπαρουσιάστηκαν ως υπερασπιστές μιας νέας παγκόσμιας τάξης που δεν θα κυριαρχείται πλέον από τις ΗΠΑ. Ο Σι είναι ο πιο ισχυρός από τους πάνω από 20 ξένους ηγέτες που επισκέπτονται τη Μόσχα αυτή την εβδομάδα για τον εορτασμό των 80 ετών από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε κοινό ανακοινωθέν τους που δημοσίευσε το Κρεμλίνο, Ρωσία και Κίνα τόνισαν ότι σκοπεύουν να εντείνουν τη συνεργασία τους για να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν και τις δύο χώρες.
Ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι είχε «εις βάθος, εγκάρδιες και καρποφόρες» συζητήσεις με τον Πούτιν στη Μόσχα για «πολλά σημαντικά ζητήματα». Ο Πούτιν τόνισε ότι είχε «πολύ παραγωγικές» συζητήσεις με τον Κινέζο ομόλογό του, οι οποίες θα «εμβαθύνουν» τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, συμμάχων κατά της Δύσης και ιδιαίτερα των ΗΠΑ.
Κίνα και Ρωσία θα πρέπει να διαφυλάξουν τη διεθνή δικαιοσύνη και να «είναι αληθινοί ατσαλένιοι φίλοι που έχουν περάσει από εκατό πύρινες δοκιμασίες», δήλωσε ο Σι στον Πούτιν, με τις δύο χώρες να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία.
Ο Σι έφθασε χθες στη Μόσχα και έτυχε θερμής υποδοχής στο Κρεμλίνο από τον Πούτιν και ρωσική αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων και επικεφαλής ρωσικών επιχειρήσεων. Ανάμεσά τους είναι ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom, ο επικεφαλής του κολοσσού των υδρογονανθράκων Rosneft και η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.
Ο Κινέζος πρόεδρος θα παρευρεθεί μαζί με τον Πούτιν στη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τον εορτασμό του τέλους του Β’ΠΠ. Κινέζοι στρατιώτες θα συμμετάσχουν στην παρέλαση.
Μόσχα και Πεκίνο επικρίνουν τα σχέδια των ΗΠΑ για την ανάπτυξη μιας αντιπυραυλικής ασπίδας στο διάστημα
Η Ρωσία και η Κίνα επέκριναν σήμερα το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής ασπίδας τύπου «Σιδηρούς Θόλος» που ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Το πρόγραμμα «Χρυσός Θόλος για την Αμερική», που ανακοινώθηκε πρόσφατα, έχει βαθιά αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα», ανέφεραν οι δύο χώρες στο κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο μετά τη συνάντηση των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα.
Οι δύο χώρες εκτιμούν ότι το σχέδιο αυτό προβλέπει «μια διεύρυνση του οπλοστασίου ώστε να διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στο διάστημα». Μόσχα και Πεκίνο τάσσονται κατά της «χρήσης του διαστήματος για σκοπούς ένοπλης αντιπαράθεσης» και κάνουν έκκληση για διεθνείς συνομιλίες προκειμένου να υπάρξει «μια συμφωνία για την πρόληψη της ανάπτυξης όπλων στο διάστημα».
Στα τέλη Ιανουαρίου, αμέσως μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υπέγραψε ένα διάταγμα για τη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας τύπου «Σιδηρούς Θόλος» με στόχο την προστασία του αμερικανικού εδάφους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ