Αλλάζει το τοπίο στις συναλλαγές επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών από την 1η Ιουλίου 2025, με την υποχρεωτική εφαρμογή της πλήρους ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Η προσαρμογή απαιτεί χρόνο, τεχνογνωσία και επενδύσεις σε τεχνικά συστήματα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη δημιουργία ενός φορέα ή ενός εστιασμένου προγράμματος ΕΣΠΑ, ώστε να βοηθηθεί το πέρασμα στην ψηφιοποίηση τους.
Εκτός από το τεχνικό κόστος, η πίεση εντείνεται και από το δημοσιονομικό περιβάλλον, αναφέρει ότι το ελληνικό Δημόσιο διακρατεί οφειλές ύψους 3,7 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα, ποσό που πλήττει κυρίως τους προμηθευτές της Υγείας και τις επιχειρήσεις που βασίζονται σε ταμειακή ροή.
Σε αναφορά του στη λειτουργικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου, σημειώνει ότι παρότι οι πληροφορίες συγκεντρώνονται στο MyData και στο ΓΕΜΗ, η Τράπεζα της Ελλάδος ζητά ξεχωριστά στοιχεία, προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρξει ενιαία πλατφόρμα, το πρόβλημα δεν θα λυθεί ποτέ.
Αναφορικά με τον Νόμο 4990/2022 και την ενσωμάτωση της Οδηγίας Whistleblowing, ο κ. Πατήρης δηλώνει θετικός, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαφάνειας και της προστασίας των εργαζομένων που καταγγέλλουν μη σύννομες πρακτικές.
Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι αναγκαία αλλά απαιτεί ρεαλιστικές γέφυρες προσαρμογής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης εργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ