Η αστυνομία επιβεβαίωσε σήμερα τον απολογισμό των θυμάτων της χθεσινής επίθεσης από φερόμενους ως αυτονομιστές αντάρτες εναντίον τουριστών στην Παχαλγκάμ, έναν δημοφιλή προορισμό στην πολιτεία Τζαμού & Κασμίρ της Ινδίας, που ανήλθε σε 26 νεκρούς και 17 τραυματίες. Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη τέτοια επίθεση στη γιγαντιαία χώρα τις τελευταίες δυο δεκαετίες.
Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Τρίτη στο ινδικό Κασμίρ όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας τουριστών, διαπράττοντας την πλέον πολύνεκρη επίθεση εναντίον αμάχων το τελευταίο τέταρτο του αιώνα στην περιοχή, όπου συνεχίζεται για δεκαετίες εξέγερση, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχοι των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας. Μια από τις πηγές ανέφερε πως υπάρχουν τουλάχιστον δύο ξένοι μεταξύ των θυμάτων στην Παχαλγκάμ, περίπου 90 χιλιόμετρα από τη Σριναγκάρ.
Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση του απολογισμού των τουλάχιστον 26 νεκρών -κατά ορισμένες πηγές, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 28- που μετέδωσαν ινδικά ΜΜΕ. Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης, ωστόσο στην κατά πλειονότητα μουσουλμανική περιοχή αυτή συνεχίζεται εξέγερση που ξέσπασε το 1989.
Οι αντάρτες απαιτούν ανεξαρτησία ή ένωση με το Πακιστάν, που ελέγχει μικρότερο τμήμα του Κασμίρ και, όπως και η Ινδία, διεκδικεί την κυριαρχία σε όλη την περιοχή. Το Νέο Δελχί κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ ότι υποστηρίζει τους μαχητές, κάτι που αρνούνται οι πακιστανικές αρχές.
Τουριστικός οδηγός δήλωσε ότι έσπευσε επιτόπου όταν άκουσε πυροβολισμούς και μετέφερε τραυματίες σε νοσοκομείο με άλογο. «Είδα κάποιους άντρες πεσμένους κάτω, έμοιαζαν νεκροί», αφηγήθηκε ο Ουάχιντ, που δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό του.
Γιατροί σε νοσοκομείο στην Αναντνάγκ ανέφεραν ότι προσέφεραν φροντίδες σε πολλούς τραυματίες, ανάμεσά τους τουλάχιστον δύο χτυπημένους από σφαίρες, ο ένας από τους οποίους είχε τραυματιστεί στον λαιμό. «Μαχητές (…) βγήκαν από δάσος κοντά σε μικρό λιβάδι και άρχισαν να πυροβολούν», αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Ο ινδός ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι καταδίκασε την “ειδεχθή ενέργεια”, υποσχόμενος ότι οι δράστες της “τρομοκρατικής επίθεσης” θα “προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης”. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε στην Ινδία την “πλήρη υποστήριξή του” σε τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον πρωθυπουργό Μόντι.
Η επίθεση στο Κασμίρ έγινε μια μέρα μετά τη συνάντηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς με τον κ. Μόντι. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θύμισε ότι οι επιθέσεις εναντίον αμάχων είναι “απαράδεκτες υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις”, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε την “αηδή τρομοκρατική επίθεση”.
Ο ινδός υπουργός Εσωτερικών Αμίτ Σα ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει επιτόπου αεροπορικώς και δήλωσε ότι “αυτοί που εμπλέκονται σε αυτή την άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια δεν θα γλιτώσουν”. Ο στρατός της Ινδίας διατηρεί μόνιμα κάπου 500.000 μέλη του στο Κασμίρ, καθώς οι μάχες έχουν αποκλιμακωθεί αφότου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μόντι ανέτρεψε την περιορισμένη αυτονομία της περιοχής το 2019.
Η Ινδία καταβάλλει προσπάθειες να προβάλλει το Κασμίρ ως τουριστικό προορισμό, με 3,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2024, στην πλειονότητά τους Ινδοί. Η πιο φονική επίθεση που έχει διαπραχθεί στην περιοχή κατά αμάχων συνέβη τον Μάρτιο του 2000, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου τριάντα Ινδοί υπήκοοι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ